Stook veilig of stook niet

12 september 2022
Door regio: Landelijk

Een schoorsteenbrand, hoofdpijn door het inademen van rook en fijnstof, vergiftiging door koolmonoxide. Reële gevaren die op de loer liggen als je de open haard of de houtkachel aansteekt om straks je huis te verwarmen. ‘Schoorsteenbranden stonden al in de top 3 van grootste veroorzakers woningbrand. Met het oog op de sterk stijgende gasprijzen verwachten we dat meer mensen gaan stoken op hout of pellets, en dat het aantal schoorsteenbranden verder toeneemt. Toch stoken op hout? Doe het dan veilig.’ aldus Carolien Angevaren namens Brandweer Nederland.

Veeg je schoorsteen minimaal één keer per jaar

Brand kan ontstaan als het rookkanaal van de schoorsteen nog vol zit met teerachtige aanslag (creosoot) of resten van vogelnesten. Daarom is het zo belangrijk dat je de schoorsteen minimaal één keer per jaar laat schoonmaken door een professional. Afhankelijk van het stookgedrag, is het zelfs aan te raden een tweede keer de schoorsteen te laten vegen tijdens het stookseizoen. ‘Stook voor jouw en andermans gezondheid, alleen droog en schoon hout. Dat geeft het minste fijnstof, rook en geuroverlast. Hout dat je zelf gehakt hebt, moet minimaal twee jaar drogen. Bijkomend voordeel van stoken op droog hout is dat het meer warmte afgeeft en minder aanslag geeft in de schoorsteen.’

Stook veilig en voorkom schoorsteenbrand

  • Laat je schoorsteen minimaal 1 x per jaar vegen door een erkende schoorsteenveger en zorg voor voldoende trek in de schoorsteen.
  • Zorg voor een goede vonkenvanger op je schoorsteen.
  • Zet een bak met zand of zout naast het vuur om direct te blussen als het fout gaat.
  • Stook volgens de Zwitserse methode.

Bekijk meer tips en filmpjes over het voorkomen van schoorsteenbrand. Op de website van Milieu Centraal lees je hoe je overlast kunt voorkomen die buren mogelijk ervaren door het stoken van hout.

Word op tijd gewaarschuwd

Blijf altijd in de buurt van een brandende houtkachel of open haard. Zorg dat je een goed werkende rookmelder hebt hangen in de ruimte waar je stookt en in aangrenzende ruimtes. Wees je ervan bewust dat bij een minder optimale verbranding koolmonoxide kan ontstaan. Dit is levensgevaarlijk. Zorg daarom ook voor een koolmonoxidemelder in de ruimte waar je stookt en in aangrenzende ruimtes.

Als het toch misgaat

Hoor je een opvallend, loeiend geluid vanuit het rookkanaal? Kom dan direct in actie. Doof het vuur met zand of zout, sluit de schoorsteenklep en luchttoevoer. Bel 112 om de brandweer te waarschuwen en ventileer de ruimte na het doven van het vuur. ‘Ook bij schoorsteenbrand is het snel inschakelen van de brandweer belangrijk om verdere schade te voorkomen’ vertelt Carolien Angevaren.

Zie ook

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box