Opvallend veel schoorsteenbranden in Molenlanden

25 januari 2023
Door regio: Zuid-Holland Zuid

Brandweer Zuid-Holland Zuid heeft het de laatste maanden druk met het blussen van schoorsteenbranden. In het afgelopen kwartaal zijn er in Molenlanden veertien schoorsteenbranden geweest. Dit aantal is hoger vergeleken met de aantallen in de rest van de regio. Weten hoe je schoorsteenbranden kunt voorkomen? Lees dan snel deze tips!

Schoorsteenbranden kunnen voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Denk bijvoorbeeld aan het inademen van schadelijke rook en koolmonoxide. Het advies van de brandweer? Stook veilig!

We geven je 6 tips om schoorsteenbrand te voorkomen:

  • Tip 1: Reinig het toestel en pleeg regelmatig onderhoud. Laat de afvoer en schoorsteen vegen en onderhouden door een erkend schoorsteenveger. Erkende schoorsteenveger nodig? Kik op deze link.
  • Tip 2: Gebruik alleen schoon en droog hout of pellets. Gebruik geen geschilderd, behandeld of geïmpregneerd hout.
  • Tip 3: Stook volgens de Zwitserse methode. Hoe je dat doet lees je hier ? https://www.brandweer.nl/onderwerpen/schoorsteenbrand/
  • Tip 4: Zorg voor voldoende vrije ruimte rond de kachel of haard. Houd een veilige afstand van meubels en stoffen.
  • Tip 5: Hoe vaak je een schoorsteen moet laten vegen, hangt af van je stookgedrag. Bespreek dit met een erkende schoorsteenveger. Wij adviseren dit minimaal jaarlijks te doen.
  • Tip 6: Vloeibare brandstof bijvullen? Wacht tot de kachel helemaal afgekoeld is voordat je brandstof bijvult.

Hang rookmelders op

Schoorsteenbranden veroorzaken rook en het inademen daarvan is nooit gezond. Een rookmelder kan rookvorming in een vroeg stadium signaleren, wat jou extra tijd geeft om jezelf in veiligheid te brengen. Een rookmelder ophangen is dan ook van groot belang. Rookmelders redden levens! Meer weten? Klik dan hier.

Meer risico in monumentale panden

In monumentale panden zoals woonboerderijen zijn kachels en haarden vaak voorzien van gemetselde rookgasafvoerkanalen. Het risico op een schoorsteenbrand is bij deze kanalen groter, doordat het langer duurt voor het kanaal heet is. Dit zorgt voor een onvolledigere verbranding over een langere periode. Met andere woorden: het duurt langer voor de kachel zodanig efficiënt brandt dat er weinig reststoffen meer ontstaan. Het gevolg is de vorming van creosoot, koolmonoxide en roet. Het plegen van onderhoud, inspectie en reiniging zijn bij deze kanalen van groot belang.

Brandweerman reinigt schoorsteen om te schoorsteenbrand voorkomen

Brandweerman veegt schoorsteen in hoogwerker met ramoneur

Vragen over het artikel?

Stel je vraag via de comment button onderaan deze pagina.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box