Samenwerking tussen de brandweer in Ootmarsum en het Duitse Lage bekrachtigd

11 november 2022
Door regio: Twente

Vrijdagochtend 11 november hebben burgemeester John Joosten van de gemeente Dinkelland en burgemeester Günter Oldekamp van het Duitse Neuenhaus een convenant ondertekend om de internationale samenwerking bij incidenten tussen de beide brandweren formeel te bekrachtigen.

Meerdere samenwerkingsverbanden

Sinds de jaren 90 bestaan al diverse samenwerkingsverbanden tussen de Twentse gemeenten en gemeenten in Duitsland. Met de komst van Veiligheidsregio Twente (VRT) heeft VRT de destijds gemaakte afspraken tussen de diverse gemeenten in het grensgebied vastgelegd in convenanten. Zo zijn er al convenanten gemaakt tussen Tubbergen– Uelsen, Losser/Glanerbrug-Gronau, Denekamp-Nordhorn, Losser– Bad Bentheim en Haaksbergen – Ahaus.

Snelste hulp aan inwoners

Met de samenwerking willen we bereiken dat de inwoners in het grensgebied de snelste hulp krijgen. In sommige delen van Twente kunnen de Duitse collega’s (iets) sneller ter plaatse zijn dan de Nederlandse eenheden. Daarom alarmeren we de dichtstbijzijnde Duitse kazerne, waarbij er altijd ook brandweer uit Twente ter plaatse komt. Andersom geldt hetzelfde. “Dit zijn mooie afspraken, want de inwoner heeft natuurlijk recht op de snelste hulp. Dat is tussen de Twentse gemeenten onderling, maar ook met de gemeenten uit onze buurtregio’s, al geregeld. Nu bekrachtigen we dit formeel ook met onze Duitse buren in Lage”, aldus burgemeester John Joosten. In het convenant staat onder andere beschreven dat we elkaar op verzoek bijstand verlenen tijdens incidenten en op welke manier we dat doen. Er staat ook in dat we gezamenlijk oefenen.

Ondertekening

Voor Dinkelland – Neuenhaus hebben beide burgemeesters het convenant op vrijdag 11 november in de brandweerkazerne van Lage ondertekend. Het convenant gaat over de samenwerkingsafspraken op het grondgebied tussen Ootmarsum, Lattrop-Brecklenkamp en Lage.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box