Samenwerking tussen brandweer Haaksbergen en Ahaus bekrachtigd

05 april 2022
Door regio: Twente

Maandagochtend 4 april hebben burgemeester Rob Welten van Haaksbergen en burgemeester Karola Voß van Ahaus een convenant ondertekend om de internationale samenwerking bij incidenten tussen de beide brandweren formeel te bekrachtigen. Het betreft de samenwerkingsafspraken op het grondgebied tussen Buurse en Alstätte.

Samenwerking

Sinds de jaren 90 bestaan al diverse samenwerkingsverbanden tussen de Twentse gemeenten en gemeenten in Duitsland. Met de komst van Veiligheidsregio Twente (VRT) heeft VRT de destijds gemaakte afspraken tussen de diverse gemeenten in het grensgebied vastgelegd in convenanten. Zo zijn er al convenanten gemaakt tussen Tubbergen- Uelsen, Losser/Glanerbrug-Gronau, Denekamp-Nordhorn en Losser- Bad Bentheim.

Snelste hulp bieden

Met de samenwerking willen we bereiken dat de inwoners in het grensgebied de snelste hulp krijgen. In sommige delen van Twente kunnen de Duitse collega’s (iets) sneller ter plaatse zijn dan de Nederlandse eenheden. Daarom alarmeren we de dichtstbijzijnde Duitse kazerne, waarbij er altijd ook brandweer uit Twente ter plaatse komt. Andersom geldt hetzelfde. “Dit zijn mooie afspraken, want de inwoner heeft natuurlijk recht op de snelste hulp. Dat is tussen de Twentse gemeenten onderling, maar ook met de gemeenten uit onze buurtregio’s, al geregeld. Nu bekrachtigen we dit formeel ook met onze Duitse buren in Ahaus”, aldus burgemeester Rob Welten. In het convenant staat onder andere beschreven dat we elkaar op verzoek bijstand verlenen tijdens incidenten en op welke manier we dat doen. Er staat ook in dat we gezamenlijk oefenen.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box