Rookmelders redden levens

15 juni 2022
Door regio: IJsselland

Vanaf 1 juli is het wettelijk verplicht dat er op elke verdieping in huis een rookmelder hangt. Op 23 mei startte de landelijke campagne rondom de rookmelderverplichting. Met deze campagne roept Brandweer Nederland bewoners op om minimaal één werkende rookmelder te plaatsen op elke verdieping in huis.

Landelijke campagne met een IJssellandse twist

Ook in IJsselland juichen we dit van harte toe: rookmelders redden levens. In de afgelopen maanden brachten we dit al regelmatig bij de huiseigenaren in onze regio onder de aandacht via onze online kanalen, advertenties in lokale kranten en op reclameborden langs wegen. Vanaf 15 juni doen we dit nog intensiever door aan te sluiten bij de landelijke campagne, maar met een IJssellandse twist. Zo geven bijvoorbeeld de elf burgemeesters uit onze regio al het goede voorbeeld door een rookmelder aan het plafond te plaatsen.

Waarom rookmelders?

Een rookmelder voorkomt geen brand, maar detecteert en waarschuwt je heel snel dat je weg moet gaan en de brandweer moet bellen. Vaak denken mensen dat ze brand vanzelf wel merken en ruiken, maar het tegendeel is waar. Als je slaapt, slaapt je neus ook. Je wordt niet wakker van rook, wél van de rookmelder. Rookmelders heb je niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen: je partner, kinderen of je buren. Zo zorg je ook dat zij veilig wonen.

Over de landelijke campagne

Deze landelijke campagne over de rookmelderplicht is een initiatief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, Nederlands Instituut Publieke veiligheid (NIPV), Brandweer Nederland, Netwerk Brandveilig Leven en de Nederlandse Brandwondenstichting. De landelijke slogan luidt: ‘check – koop – plak’. Check op www.rookmelders.nl waar je rookmelders op moet hangen, koop ze en plak ze vervolgens simpel aan het plafond.

Rookmelders redden levens!

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box