Oud brandweerman Carlo kan niet meer thuis wonen

26 juli 2021
Door regio: Midden- en West-Brabant

Het zal je maar gebeuren: jarenlang werkzaam als brandweerman/hulpverlener, ‘krijg’ je vervolgens Parkinson en daarbovenop ook nog een acute dwarslaesie. Oud collega Carlo Timmermans (51) is dit overkomen. Hij heeft ruim 20 jaar bij Brandweer Midden- en West-Brabant gewerkt en heeft nu de ziekte van Parkinson en kampt met de schade van een verlamming.

Ze zijn de wanhoop nabij: Caroline en Carlo en hun drie kinderen. Carlo woont nu noodgedwongen in een zorginstelling, omdat het huis van het gezin niet aangepast kan worden aan zijn beperkingen. Oud collega Carlo wil graag in zijn eigen woning kunnen blijven wonen. De door zijn vrouw opgestarte crowdfundingactie kan daaraan bijdragen. Wil jij ook bijdragen? Ga naar: www.gofundme.com/f/oud-brandweerman-carlo-51-gescheiden-van-gezin

Lees het hele verhaal in het interview met Omroep Brabant en het interview met In de buurt.
Een stuk uit het artikel van Omroep Brabant:

“Hij was al bijna twintig jaar brandweerman in Bergen op Zoom en Roosendaal toen in 2014 het noodlot toesloeg: Carlo kreeg de diagnose Parkinson. Het betekende het einde van zijn brandweer-carrière, want begin maart vorig jaar werd hij volledig afgekeurd, vertelt Caroline, de vrouw van Carlo. “Carlo was altijd juist heel actief, mountainbiken, hiken, hij was ook actief als brandweerduiker”, somt ze op. Maar een maand later krijgt het stel er nog een schepje ellende bovenop. Van het een op het andere moment raakt Carlo verlamd, van zijn nek naar beneden. Het blijkt een abces in zijn nek dat de zenuwen afknelt. Een operatie volgt, maar Carlo zal nooit meer volledig herstellen, vertelt Caroline. Na een half jaar in een revalidatiecentrum heeft hij weer wat van zijn grove motoriek terug. Maar lopen gaat niet, net als de fijne motorische handelingen. Ook heeft hij spasmen. “Hij zou zelf een broodje kunnen smeren, iets in de magnetron stoppen, of douchen”, zegt Caroline. Zóu, want in het huis waar ze nu wonen, kan dat allemaal niet. “Het is veel te smal”, legt Caroline uit.
Volgens het stel kan het huis niet worden aangepast. Ze hebben een beroep gedaan op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), maar dat werd afgewezen. “We zouden naar een aangepast huurhuis kunnen”, zegt Caroline. “Maar dan moeten we dit huis dus verkopen. Én: als Carlo ooit weer naar een instelling zou moeten, moet de rest van ons gezin dat huurhuis weer uit. En dan staan we op straat.” Geen optie, vinden ze.

Daarom moet het eigen huis maar worden aangepast. Een uitbouw om meer ruimte te maken en een badkamer op de benedenverdieping. “Hij is pas 51, we hebben drie kinderen die nog thuis wonen, het is voor ons veel te vroeg om naar een aanleunwoning te gaan.” Om te helpen het huis te kunnen verbouwen, heeft Caroline daarom een crowdfundingsactie opgezet. Ze wil een ton inzamelen om de verbouwing te bekostigen.”

 

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box