Ontruimingsoefeningen op kinderopvanglocaties

21 juni 2023
Door regio: Zaanstreek-Waterland

Je moet er niet aan denken.. Brand in een kinderopvanglocatie. Daarom is het goed om dit worst case scenario te oefenen. Zodat als er dan toch iets gebeurt, de BHV’ers, begeleiders én kinderen zo snel mogelijk buiten staan. Medewerker (Brand)veilig Leven, Remie Lutter, gaat met kinderopvangcentra in gesprek en ondersteunt bij ontruimingsoefeningen.

Voorbereiden

Remie bespreekt de oefening een paar weken voordat deze plaatsvindt met de kinderopvanglocatie. Enkele aandachtspunten worden doorgenomen zodat de opvang nog de tijd heeft om eventuele voorbereidingen te treffen. Bijvoorbeeld, beschikt de opvang over evacuatiebedden? Dit zijn kinderbedden op wielen waarin meerdere jonge kinderen, voornamelijk baby’s, tegelijkertijd geëvacueerd kunnen worden. Door dit soort zaken voor te bespreken kan er zo goed mogelijk geoefend worden. “We hebben er namelijk niets aan als een oefening niet wordt voorbereid en daardoor helemaal in de soep loopt” aldus Remie.

Vlam in de pan

En dan is het zo ver. Vlam in de pan. Met een rookmachine wordt een rookmelder van de opvang gealarmeerd. Hierdoor wordt de ontruimingsinstallatie geactiveerd en gaat het ontruimingsalarm in de gehele kinderopvang af. Daarnaast ontstaat er een echte rookwalm wat de oefening realistischer maakt. De rook is niet schadelijk. Op het vuur staat een machine waar een ‘vlam’ uitkomt. Zodat je gelijk ziet: vlam in de pan.

Vervolgens is het afwachten: Hoe pakken de BHV’ers en begeleiders van de groepen het op? De jongste kinderen worden in evacuatiebedjes gezet, sommige lopen aan de hand naar buiten toe en al snel staat iedereen buiten. Nadat iedereen veilig buiten staat, snel weer naar binnen. Want: koude voetjes! Bij een ontruiming heb je nou eenmaal geen tijd om alle kinderen hun schoenen aan te doen. Eenmaal binnen wordt er opgelucht gezucht: “Nou dat was nog best spannend”.

Evaluatie

De oefening zelf duurt maar enkele minuten. Het doel is om binnen 2 à 3 minuten buiten te staan. Na de oefening staat Remie uitgebreid stil bij wat er opviel. Probeerden de BHV’ers de brand zelf te blussen met de aanwezige blusmiddelen? Werden alle deuren gesloten? Was het goed zichtbaar wie de BHV’ers zijn? Hoe ging het gebruik van de evacuatiebedjes? Oftewel wat kan er beter?

Een van de voornemens van het kindercentrum is om te gaan werken met een evacuatiekoord en evacuatietas. Een evacuatiekoord is een vrolijk gekleurd koord wat de kinderen vasthouden op weg naar de uitgang. Zo zorg je ervoor dat een ontruiming sneller en gestructureerd verloopt. In een evacuatietas verzamel je spullen zoals warme dekens, sokken en andere benodigdheden zodat je deze spullen snel mee naar buiten kan nemen.

Vervolgens deed Remie een ronde langs alle groepen om met alle begeleiders te spreken. Hoe ging het? Wat viel op? Liep je ergens tegenaan? “Het ging al beter dan de vorige keer” laat een begeleider weten. En daarmee wordt treffend het nut van deze oefeningen aangetoond.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box