Ontruiming vanwege brand zorginstelling Eduard Douwes Dekker

03 januari 2022
Door regio: Amsterdam-Amstelland

Maandagmorgen 3 januari werd de brandweer iets na 09.15 uur gealarmeerd door de brandmeldinstallatie van zorginstelling Eduard Douwes Dekker in Amsterdam-Noord. De aanwezige BHV bevestigde de brand. Eduard Douwes Dekker, gelegen aan de Schoenerstraat biedt verzorging, verpleging en revalidatie. Vanwege de kwetsbare bewoners werden er meerdere voortuigen op uitgestuurd. Het bleek te gaan om een brand in het dak van het laagbouw gedeelte. In dat gedeelte wordt niet gewoond.

De brand leek aanvankelijk overzichtelijk. Het breidde zich echter ongezien toch via de dakisolatie verder uit. Ook was er in de loop van het incident sprake van rookverspreiding via het ventilatiesysteem naar een woongedeelte van het complex. Hierop is besloten om alle circa 85 hulpbehoevende bewoners van het betreffende bouwdeel te ontruimen naar het naastgelegen schoolgebouw. Dat was een behoorlijke onderneming, maar verliep door vereende krachten vlot en soepel. Het Rode Kruis en meerdere ambulances, politie- en brandweervoertuigen waren ter plaatse gekomen om samen met de BHV de bewoners te verplaatsen. Er zijn geen bewoners gewond geraakt.

De omvang van de brand bleef weliswaar beperkt, maar de rook zorgde dus wel voor overlast bij de bewoners. Rond het middaguur was de brand volledig onder controle. Na een grondige inspectie werd geconstateerd dat het pand weer veilig was om te gebruiken. Alle bewoners konden rond 13.00 uur weer worden teruggebracht naar hun woningen.

Naar de oorzaak van de brand wordt onderzoek gedaan.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box