Officieren van Dienst oefenen twee dagen bij het oefencentrum in Weeze

13 februari 2023
Door regio: IJsselland

Met behulp van echte scenario’s, realistische oefenlocaties en trainingsacteurs beoefenen OvD’s (Officieren van Dienst) deze week hun crisisfunctie bij het oefencentrum in Weeze. Een groep van zo’n 45 man is vanuit IJsselland naar het Duitse dorpje afgereisd voor een leerzame tweedaagse.

De oefenlocatie

Op ‘Training Base Weeze’ oefenen elk jaar meer dan 25.000 team- en operationeel leidinggevenden van de brandweer, politie, hulpverleningsdiensten in het bestrijden van rampen en crisissen. In het oefengebied zijn er verschillende locaties te vinden die gebruikt kunnen worden bij het oefenen van een scenario. Zo staat er een ontspoorde ketelwagon, ligt er een neergestort vliegtuigje op het terrein en zijn er tal van gebouwen aanwezig waar hulpverleners diverse scenario’s kunnen oefenen.

Scenario’s

Tijdens de tweedaagse wordt er geoefend aan de hand van scenario’s die speciaal voor deze tweedaagse geschreven zijn. De scenario’s zijn gebaseerd op echte locaties die zich bevinden in IJsselland. Henk Locht is adviseur vakbekwaamheid en één van de organisatoren van de tweedaagse. Het is volgens hem belangrijk dat Officieren van Dienst goed de kans krijgen om unieke situaties realistisch te kunnen oefenen: “De locaties waarop de scenario’s zich afspelen zijn heel realistisch en geven daardoor de Officieren van Dienst de kans om tijdens een inzet te letten op de omgevingskenmerken. De informatie uit de omgeving is erg bruikbaar en helpt om een compleet beeld van het incident te kunnen vormen.”

Naast 24 OvD’ers en vier AGS’ers (Adviseur Gevaarlijke Stoffen) zijn er ook manschappen, bevelvoerders en medewerkers van vakbekwaamheid meegekomen ter ondersteuning van de oefeningen. Ook wordt er gebruik gemaakt van trainingsacteurs die een rol vervullen in de scenario’s. Het is in elk scenario de taak van een Officier van Dienst om de juiste beslissingen te maken, afhankelijk van de situatie en de informatie die hij binnenkrijgt. Dit kan informatie zijn van collega’s, maar ook van de trainingsacteurs die meer weten over de locatie en die het incident hebben zien gebeuren.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box