Oefenen in coronatijd: hoe doet de brandweer dat eigenlijk?

28 april 2021
Door regio: Fryslan

Ook in tijden van beperkende maatregelen door COVID-19 rukken we 24/7 en onvoorwaardelijk uit voor hulpverlening aan mens en dier. Op land én op het water. Om onze kennis en vaardigheden op peil te houden, oefenen we. Hoe we dit de afgelopen periode deden en nog blijven doen, lees je hier.

Een deel van onze oefeningen bestaat uit theorielessen. Die doen we sinds het begin van de coronacrisis zoveel mogelijk online in een elektronische leeromgeving en via webinars. Praktijkoefeningen lagen tijdens de lockdowns enige tijd stil, maar om veilig te kunnen blijven optreden zijn we ook die weer gaan houden zodra het kon. We moeten immers onze eigen veiligheid en die van de inwoners van Fryslân kunnen waarborgen. Om de kans op besmetting binnen een ploeg daarbij te minimaliseren, houden we ons aan de basis-coronamaatregelen vanuit de overheid en aanvullende regels die we landelijk hebben afgesproken binnen Brandweer Nederland.

De praktijkoefeningen houden we waar mogelijk op het eigen kazerneterrein. Niet met de hele ploeg tegelijk, maar in kleinere groepjes. Ook dragen we mondkapjes en houden we de overige hygiënemaatregelen in acht. De afgelopen maanden zorgden we ervoor dat de oefenavonden ruim voor de avondklok waren afgelopen, zodat iedereen weer op tijd thuis kon zijn. Door het afschaffen van de avondklok per 28 april ervaren wij minder tijdsdruk op de eindtijd van de oefenavonden en kunnen we waar nodig wat extra tijd nemen. Nabespreken van de oefeningen doen we waar mogelijk in de buitenlucht en nazitten in de kantine zit er vooralsnog niet in.

Op deze manier zorgen we ervoor dat Fryslân veilig én gezond blijft.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box