Oefenen en bijleren om steeds goed voorbereid te zijn

23 april 2022
Door regio: Drenthe

Brandweer Meppel zoekt collega’s. Betrokken mannen en vrouwen die wonen of werken in Meppel en die optreden bij incidenten, als dat nodig is. We laten een aantal van hen aan het woord om meer te vertellen over het brandweerwerk en wat het voor hen betekent.

Hoe heb je de keuze gemaakt om je aan te melden als vrijwilliger?
Gert-Jan Kuik, een man met veel brandweer ervaring; dát staat vast. Hij meldde zich zestien jaar geleden aan voor een informatieavond, nadat hij een vacature voor vrijwilligers in de Meppeler Courant zag staan. ‘Daar werd ik zó enthousiast dat ik meteen solliciteerde!’,  vertelt hij enthousiast.

Is er de afgelopen jaren volgens jou veel veranderd in het brandweervak?
‘Alles om ons heen verandert en de brandweer verandert mee. Als de hulpvraag verandert passen we de dienstverlening daarop aan. Ook het materieel waarmee we werken wordt continue verbeterd en gemoderniseerd.’ Kuik licht toe dat je bij de brandweer de kans krijgt je unieke talenten in te zetten en deze te blijven ontwikkelen. ‘Dat betekent oefenen en bijleren om steeds goed voorbereid te zijn.’

Wat maakt het brandweerwerk zo leuk?
‘Het mooiste is het onverwachte. Je weet nooit wanneer de pieper gaat, of om wat voor melding het gaat,’ geeft Gert-Jan aan, ‘Soms gaat de pieper midden in de nacht of op een moment waarop het je niet past. Maar als je kunt, dan ga je. Áltijd.’ De samenwerking met collega’s is iets bijzonders aldus Kuik. ‘Samen zoeken we naar de juiste methode om een incident aan te pakken. Iedereen pakt zijn of haar rol. Dat maakt het spannend, veelzijdig en soms moet je creatief zijn.

Is het brandweerwerk goed te combineren met je andere bezigheden?
‘Dat is het,’ zegt Kuik die een 40-urige werkweek bij TenneT heeft. ‘Ik ben overdag niet vaak inzetbaar omdat ik buiten Meppel werk. Wanneer ik administratieve werkzaamheden moet uitvoeren gebruik ik een kantoor in de brandweerkazerne, zodat ik mee kan uitrukken als dat nodig is.’ Brandweerwerk is van invloed op je omgeving, privé én zakelijk. ‘Mijn vriendin steunt mij in mijn brandweerwerk en mijn werkgever doet dat ook. Het is belangrijk dat zij achter je staan’.

Wat zou jij tegen geïnteresseerden willen zeggen om ze enthousiast te maken zich aan te melden?
Daarover kan Kuik kort zijn; ‘Zoek je een leuke hobby met spanning, gezelligheid en ben je in staat om samen met een team elke klus te klaren? Meld je dan aan, het is het waard!’

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box