Oefenen binnen de brandweer: ontwikkelingen en innovaties

13 maart 2023
Door regio: Groningen

Van virtueel oefenen en een escape room tot de Catalogus App en de studio: alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van oefenen binnen de brandweer kwamen woensdag 8 maart langs tijdens de inspiratiesessie Vakbekwaamheid, georganiseerd door Veiligheidsregio Groningen.

Hoe zorgen we er binnen Veiligheidsregio Groningen voor dat alle brandweercollega’s op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen? Dat ze regelmatig oefenen? En dat ze de juiste competenties bezitten? Elke veiligheidsregio heeft daar eigen methodes en werkwijzen voor. Om kennis uit te wisselen en van elkaar te leren organiseren de veiligheidsregio’s sinds vorig jaar ieder jaar een inspiratiesessie. Dit jaar was het de beurt aan Veiligheidsregio Groningen.

Productcatalogus

Meer dan veertig mensen vanuit achttien verschillende veiligheidsregio’s kwamen naar Groningen om zich te laten inspireren. Tijdens plenaire sessies en workshops leerden ze meer over waar het Groningse team Vakbekwaamheid zich zoal mee bezighoudt. “Het stokpaardje van de dag was onze nieuwe Catalogus App, waarmee we werken sinds begin dit jaar”, vertelt Robert Orsel, vakspecialist Vakbekwaamheid bij Veiligheidsregio Groningen.

De app is bedoeld voor oefenleiders van de posten ter ondersteuning van het oefenen, en daarnaast ook voor alle repressieve collega’s. “Uniek is dat we dit aanbieden als app, waardoor we hem ook kunnen gebruiken tijdens oefeningen, bijvoorbeeld om te reflecteren. Daarnaast heeft de app een webvariant van waaruit ook geprint kan worden. Via QR-codes kun je checken of je te maken hebt met de meest recente versie van een document.”

Workshops

Daarnaast was virtueel oefenen een belangrijk thema tijdens de inspiratiedag, in de vorm van workshops. Orsel: “We hebben vooral gefocust op hoe we dat doen. Hoe werken we samen in 3-Noordverband, hoe gaan we om met draaiboeken en hoe delen we de content en de hardware? Verder hebben we onze studio laten zien. Bijzonder daaraan is dat we die binnen Veiligheidsregio Groningen niet alleen vanuit Vakbekwaamheid gebruiken, maar ook breder, bijvoorbeeld voor Q&A’s, webinars en om te leren van incidenten.”

Verder kwam ook de escape room voorbij. Orsel: “We kregen wel eens terug vanuit collega’s: moet dat nou, het is maar een spelletje. Maar het is veel meer dan een spelletje. Bij de brandweer worden houding en gedrag steeds belangrijker naast kennis en kunde, maar die zijn lastig te toetsen. In een escape room kan dat wel. Dan moet je samenwerken en logisch nadenken onder tijdsdruk. Tijdens de evaluatie kun je het groepsproces herleiden naar hoe dit bij een inzet zou gaan. Ook is de waarnemer heel belangrijk bij een escape room, die vanaf buiten kan meekijken via camera’s. Want met behulp van de waarnemer kun je kritisch reflecteren op je eigen handelingen.”

Terugblik

Orsel en zijn collega’s kijken met een goed gevoel terug op de dag. “Het is mooi dat we landelijk dit soort dingen met elkaar delen. Zo kunnen we van elkaar leren en elkaar inspireren. Een voorbeeld is dat een team vanuit een andere regio een onderwijskundige in huis heeft. Daardoor zijn wij daar nu ook over aan het nadenken. Ook stelden collega’s kritische vragen en dat is alleen maar goed, want dat helpt ons weer om die thema’s aan te scherpen.”

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box