Oefendagen manschappen: kennis opfrissen en uitwisselen

12 december 2023
Door regio: Groningen

Vier manschappen lopen een loods in die vol hangt met ‘mist’. Ze zien geen hand voor ogen, maar moeten toch de situatie samen zien te verkennen, want er is net een ongeluk gebeurd waarbij verschillende auto’s en een landbouwvoertuig op elkaar zijn gebotst. Het was één van de oefeningen die op het programma stond van de jaarlijkse oefendagen voor de manschappen.

Zo’n vijfhonderd manschappen van alle Groningse brandweerposten kwamen de afgelopen weken naar de oefendagen. Elke twee weken oefenen ze ook op hun eigen post, maar daarnaast worden elk jaar oefendagen aangeboden vanuit Brandweer Groningen. Bijvoorbeeld om nieuwe inzichten nog eens extra onder de aandacht te brengen, vertelt oefenleider Francine Vooren. “We hebben bijvoorbeeld onlangs een nieuw gereedschap aangeschaft, de smokestopper. Die kun je niet zomaar afleveren bij elke kazerne en zeggen: succes ermee. Tijdens de oefendagen leggen we uit wat je daarmee kunt en hoe het werkt.”

Realistische oefeningen

Daarnaast kunnen ze tijdens de oefendagen net iets meer uitpakken met de oefeningen. Vooren: “De oefening met het auto-ongeluk hadden we bijvoorbeeld heel realistisch opgezet. Met mist en twee zogenaamde LOTUS-slachtoffers. Dat zijn acteurs die een slachtoffer spelen. Daar wordt het een stuk echter van dan wanneer je een pop moet ‘bevrijden’ uit een auto.”

Verder is het mooi dat tijdens de oefendagen mensen van verschillende kazernes met elkaar in een groepje zitten. Vooren: “Dat doen we bewust. Op elke post werken ze toch net anders, zo kunnen de deelnemers van elkaar leren. Dat zorgt ook wel eens voor discussies: waarom doen jullie dingen zo? Maar zulke gesprekken zijn alleen maar mooi.”

Dezelfde taal

Die ervaring had deelnemer Mark Schipper, manschap bij de brandweer in Ten Boer, ook. “Ik zag dat iemand in mijn groepje tijdens het blussen de slang op een bepaalde manier vasthield. Dat had ik nog nooit zo gezien. Naderhand ben ik naar hem toegegaan en heb ik gevraagd waarom hij dat zo deed. Daar leer ik dan ook weer van. Wat ik ook mooi vond: wij hadden een klein groepje, met zijn vieren. Daardoor kun je je niet achter elkaar verschuilen, iedereen komt in zijn kracht te staan. Tegelijkertijd merk je ook weer dat je toch allemaal dezelfde taal spreekt.”

Ook deelnemer Harold Boersema, manschap en bevelvoerder bij de brandweer in Bedum, vond het een meerwaarde om met mensen van andere posten samen te werken. “Je moet daardoor duidelijker uitspreken waarom je bepaalde dingen doet, en wat je denkt. Als je elkaar goed kent doe je dat niet meer, omdat je dan al zo op elkaar bent ingespeeld. Door het hardop uit te spreken ga je er zelf ook weer meer over nadenken. Waarom doe ik dingen eigenlijk zo? Het was een mooie en gezellige middag, waarbij ik mijn kennis weer heb opgefrist.”

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box