Nog geen rookmelders? Vanaf 1 juli 2022 wettelijk verplicht

30 mei 2022
Door regio: Landelijk

Er komt een nieuwe wet aan: vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders op iedere verdieping verplicht. Gelukkig is het plaatsen zo gedaan. Heb je het altijd uitgesteld? Dan is dit het moment om rookmelders te plaatsen. Peter Schuurmans van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond legt uit hoe je in drie eenvoudige stappen rookmelders kunt plaatsen.

Peter: “Het mag dan wel de wetgeving zijn, maar je hangt rookmelders écht op voor eigen veiligheid en voor die van de ander”. Peter is expert op het gebied van brandveilig leven en is Officier van Dienst. Dat betekent dat hij tijdens grote (brand)incidenten de leiding neemt. Hij zit al 25 jaar in het vak en weet als geen ander hoe belangrijk rookmelders zijn.

(Foto: Peter Schuurmans, © Megin Zondervan)

Rookmelder detecteert en informeert

“Brand kan werkelijk iedereen overkomen. Zelf woon ik veilig, maar ook bij mij kan brand in de meterkast ontstaan”, vertelt Peter. Je hebt het simpelweg vaak niet door en brand- en rookontwikkeling gaat enorm snel. Binnen een paar minuten kunnen er al flinke vlammen zijn. “Je blijft je verbazen over de oorzaken. Soms komt het door roken in bed, koken en het niet onderhouden van de cv-installatie. Maar het kan ook plots ontstaan door oververhitte laptops, brand in elektrische apparaten zoals telefoonopladers, fietsaccu’s of wasdrogers. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen op elke verdieping een werkende rookmelder heeft hangen.”

“Als je slaapt, slaapt je neus ook. Je wordt niet wakker van rook, wel van de rookmelder.”

Een rookmelder voorkomt geen brand, maar detecteert en waarschuwt je heel snel dat je weg moet gaan en de brandweer moet bellen. Vaak denken mensen dat ze brand vanzelf wel merken en ruiken, maar integendeel. Peter zegt: “Als je slaapt, slaapt je neus ook. Je wordt niet wakker van rook, wel van de rookmelder.” Rookmelders heb je niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen: je partner, kinderen of je buren. Zo zorg je ook dat zij veilig wonen.

Check, koop, plak

Uit onderzoek blijkt dat 75% van de huiseigenaren al rookmelders heeft. “Je denkt misschien: veel te moeilijk voor mij. Maar geloof mij, iedereen kan zelf rookmelders ophangen. Het is zo gepiept. Rookmelders kun je zelfs plakken. Natuurlijk heb ik thuis ook rookmelders hangen. Die heb ik samen met mijn zoon opgehangen. We hebben eerst gekeken waar we de rookmelders het beste konden plaatsen, toen besteld en samen opgehangen”, zegt Peter.

Wil je weten waar jij het beste rookmelders kunt hangen? Doorloop dan de drie kleine stappen: check rookmelders.nl waar jij in huis rookmelders moet hangen. Koop ze online of in de winkel en plak ze op. Zo ben jij klaar voor de nieuwe wet, maar vooral voor een veilige omgeving voor jou en de ander.

Zie ook

Rookmelders voor woningcorporaties

Lees meer over Rookmelders voor woningcorporaties

Rookmelders per juli 2022 ook verplicht voor bestaande bouw

Voor nieuwbouw geldt dat op iedere verdieping waar gewoond wordt een rookmelder moet hangen. Per 1 juli 2022 geldt dit ook voor bestaande bouw!

Deze wijziging is van toepassing op het Bouwbesluit 2012.

Aan de slag met je huis? Even vinken voor de veiligheid!Bezoek de pagina Naar Veilig huis Vinkie
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box