Nog geen rookmelders in huis? Haal ze vandaag alsnog!

10 oktober 2022
Door regio: Gelderland-Midden

Op 1 juli 2022 is er een nieuwe wet ingegaan: nu zijn rookmelders op iedere verdieping verplicht. Gelukkig is het plaatsen zo gedaan. Was het er bij jou nog niet van gekomen? Dan is dit het moment om alsnog rookmelders te plaatsen. René Bierman van Veiligheidsregio Gelderland-Midden legt uit hoe je in drie eenvoudige stappen rookmelders kunt plaatsen.

René: “Vaak wordt er gezegd: ‘morgen ga ik rookmelders halen’. Maar kun jij garanderen dat er vandaag dan geen brand in jouw woning zal ontstaan? Niet uitstellen dus, want rookmelders redden echt levens!”.

René is expert op het gebied van brandveilig leven en is daarnaast brandweervrijwilliger geweest bij Brandweer Dieren. Dat betekent dat hij naast zijn kantoorbaan bij de brandweer ook opgeroepen kon worden om een brand te bestrijden. Hij zit al 26 jaar in het vak en weet als geen ander hoe belangrijk rookmelders zijn.

Rookmelder ontdekt en alarmeert

“Ik kom regelmatig mensen tegen die denken: ‘Bij mij komt er geen brand, alleen bij de buren’, maar zo werkt het natuurlijk niet. Of ze zeggen: ‘Ik ben áltijd voorzichtig’, terwijl de meterkast helemaal vol met spullen ligt. Met een klein vonkje is daar zo brand”, vertelt René. Wanneer dat gebeurt heb je het simpelweg vaak niet door en brand- en rookontwikkeling gaat enorm snel. Binnen een paar minuten kunnen er al flinke vlammen zijn. “Zeker nu we overal apparaten, opladers, laptops, fietsaccu’s en verlengsnoeren hebben, daar kan allemaal brand in ontstaan. Ook een klein ongelukje is zo gebeurd, bijvoorbeeld met het leeggooien van de asbak. Het kan iedereen overkomen.”

 

Een rookmelder voorkomt geen brand, maar detecteert en waarschuwt je heel snel dat je weg moet gaan en de brandweer moet bellen. René legt uit: “Veel mensen denken dat ze het vanzelf wel merken als er bijvoorbeeld ’s nachts brand ontstaat. Maar als je slaapt zie, ruik en proef je niets en hoor je echt veel minder. Daarom is een rookmelder ook zo luid, zodat je écht wakker wordt. En dat is nodig, want je hebt dan maar 3 minuten om vanuit je slaapkamer naar de voordeur te komen.”
“Voor mij is het allerbelangrijkste dat iedereen bij brand op tijd gewaarschuwd is en kan wegkomen.” Rookmelders heb je niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen: je partner, je (klein)kinderen, of je buren. Zo zorg je dat zij veilig blijven. “Als je erover nadenkt is het heel simpel: een paar werkende rookmelders is al voldoende.”

Check, koop, plak

“Ik hoor regelmatig allerlei bezwaren om geen rookmelder op te hangen”, zegt René. “Bijvoorbeeld dat hij vaak af gaat. Dan is mijn gouden tip: check of hij wel op de goede plek hangt. Vlak boven het fornuis heeft de rookmelder last van de stoom die tijdens het koken ontstaat, maar een klein stukje verderop geeft al geen problemen meer.”

Wil je weten waar jij het beste rookmelders kunt hangen? Doorloop dan de drie kleine stappen:

  1. Check op rookmelders.nl waar jij in huis rookmelders moet hangen
  2. Koop ze online of in de winkel
  3. En plak ze op!

Zo zorg jij voor een veilige omgeving voor jou én de ander!

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box