Nieuwe wet beperkt aantal CO-vergiftigingen

01 maart 2023
Door regio: Landelijk

Eigenaren van een cv-ketel, geiser, gashaard of gaskachel zijn vanaf 1 april 2023 verplicht om een CO-vrij gecertificeerd bedrijf in te schakelen voor installatie, onderhoud en reparatie. Zelf klussen aan een gasverbrandingsinstallatie of een niet-gecertificeerd bedrijf inhuren, is vanaf 1 april niet meer toegestaan.

Oorzaak koolmonoxidevergiftiging

Vaak komt koolmonoxide (CO) een huis binnen door een niet goed geïnstalleerde of onderhouden gasverbrandingsinstallatie. Dit is gebleken uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OvV). Op aanbeveling van de OvV is daarom nieuwe regelgeving gemaakt: het wettelijk CO-stelsel.

Koolmonoxide: een levensgevaarlijk gas

Koolmonoxide is een levensgevaarlijk gas. Je ruikt, proeft en ziet het niet, maar mensen die het inademen, kunnen ernstige gezondheidsklachten krijgen en zelfs overlijden. Jaarlijks zorgt koolmonoxidevergiftiging voor tien tot twintig doden en ten minste tweehonderd ziekenhuisopnames.

Bedrijven in CO-vrij register

Een gecertificeerd bedrijf is te herkennen aan het CO-vrij logo. Ook zijn gecertificeerde bedrijven terug te vinden in het ‘register gasverbrandingsinstallaties’ op www.co-vrijregister.nl. Een installateur draagt ook (digitale) legitimatie bij zich waarmee hij kan aantonen dat hij voor een gecertificeerd bedrijf werkt.

Voorlichtingscampagne ‘Stop CO-vergiftiging’

De Nederlandse Brandwonden Stichting, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Brandweer Nederland voeren samen de voorlichtingscampagne ‘Stop CO-vergiftiging’ om mensen te wijzen op de gevaren van koolmonoxide en hen te informeren over de nieuwe regelgeving.

Kijk voor meer informatie op www.co-wijzer.nl.

Zie ook

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box