Nieuwe meldkamer in Apeldoorn voor 3,3 miljoen inwoners

22 maart 2023
Door regio: Landelijk

Dinsdag 21 maart 2023 zijn de meldkamers in Arnhem, Hengelo en Apeldoorn succesvol gemigreerd naar de nieuwe Meldkamer Oost-Nederland. Alle 112-telefoontjes worden vanaf nu behandeld door medewerkers van brandweer, ambulance en politie op de splinternieuwe, hypermoderne en energieneutrale meldkamer in Apeldoorn. De meldkamers in Arnhem, Hengelo en de oude locatie Apeldoorn zijn gesloten.

Dinsdagochtend om 9.40 uur werd gestart met de complexe technische operatie. Stapsgewijs zijn alle systemen en processen op de oude meldkamers afgesloten en gelijktijdig weer opgestart in de nieuwe meldkamer in Apeldoorn: Meldkamer Oost-Nederland. Hoofd Meldkamer Niels Nijman: “Het was een spannende dag, waar we ons maanden op hebben voorbereid. Ik ben blij dat we om 15.30 uur het eerste 112-telefoontje ontvingen op de Meldkamer Oost-Nederland. Alles is gelukkig goed verlopen. Er is geen enkel 112-telefoontje tussen wal en schip gevallen. We zijn geen seconde onbereikbaar zijn geweest.”

Voor 76 gemeenten

De nieuwe meldkamer in Apeldoorn is de grootste van Nederland en ondersteunt 76 gemeenten en 3,3 miljoen inwoners. Er komen ruim 2000 telefoontjes binnen per dag en er werken zo’n 450 centralisten. In de Meldkamer Oost-Nederland werken twaalf organisaties samen: politie, brandweer in vijf veiligheidsregio’s, vijf ambulancezorgorganisaties en de Landelijk Meldkamer Samenwerking (LMS), die verantwoordelijk is voor de beheer- en bedrijfsvoering van meldkamers. Nijman: “De nu gesloten meldkamers waren verouderd. Deze meldkamer is klaar voor de toekomst. Dat is belangrijk voor onze centralisten, want zij voeren gesprekken met mensen in nood.”
Met nieuwe ontwikkelingen is al rekening gehouden. “Nu komen meldingen nog binnen via de telefoon, maar in de toekomst zullen mensen ongetwijfeld ook kunnen videobellen.” In de meldkamer in Apeldoorn kan dat worden ingevoerd.

Landelijke ontwikkeling, tien ‘genetwerkte’ meldkamers

Het samengaan van de drie meldkamers in Oost-Nederland maakt onderdeel uit van een landelijke ontwikkeling, waarin gewerkt wordt aan een netwerk van tien identiek functionerende meldkamers. De Meldkamer Oost-Nederland is één van de straks tien ‘genetwerkte’ meldkamers binnen de Landelijke Meldkamer Samenwerking. Door de uniforme werkwijze van de tien meldkamers en het gebruik van één ICT, kunnen meldkamers elkaars noodmeldingen straks nog eenvoudiger overnemen als dat nodig is, bijvoorbeeld als het ergens heel erg druk is, of als er een storing is. Dit sterke netwerk van meldkamers verbetert de continuïteit van de hulpverlening aan mensen die dat nodig hebben. De meldkamer Oost-Nederland is de zevende meldkamer die is aangesloten op het landelijke netwerk.

Stel een vraag