Van idee tot inzet: de innovatieve blusrobot van Brandweer Limburg-Noord

13 mei 2025
Door regio: Limburg-Noord

We zetten als Brandweer Limburg-Noord een belangrijke stap in het bestrijden van brand met de introductie van een blusrobot. De robot versterkt sinds kort het team van de Specialistische Brandbestrijdingseenheid (SBE). Het is een compact, maar krachtig apparaat dat kan verkennen, blussen én koelen op plekken waar het voor onze brandweermensen te gevaarlijk is. En dat allemaal op afstand bestuurd. Maar hoe komt zo’n robot eigenlijk tot stand en hoe doet hij het in de praktijk? We nemen je mee achter de schermen: van de eerste ideeën tot de allereerste inzet bij de grote brand in Horst.

De vraag achter de robot

De aanleiding voor deze ontwikkeling is helder: het wordt steeds uitdagender om branden in bepaalde gebouwen op een veilige manier te bestrijden. Gebouwen zijn vaak moeilijk bereikbaar, staan dicht op elkaar of hebben meerdere lagen, denk bijvoorbeeld aan parkeergarages. Soms is het voor onze brandweermensen te riskant of zelfs onmogelijk om een brandend gebouw te betreden. Slecht zicht door rook, extreme temperaturen of instortingsgevaar maken het blussen moeilijk. Een blusrobot kan dan uitkomst bieden.

Na de zomervakantie van 2024 kwam de projectgroep met vertegenwoordigers van alle teams binnen Brandweerzorg bijeen. Hun doel? De volgende stap zetten in de ontwikkeling van de SBE. Al snel werd duidelijk dat een onbemande blusoptie essentieel zou zijn voor de toekomst. Het idee van een blusrobot was geboren.

Van uitgangspunten naar eisen

De projectgroep stelde een lijst met uitgangspunten op: de robot moest modulair zijn, zodat hij in de toekomst kon worden uitgebreid. Hij moest zelfstandig kunnen blussen, door een deuropening passen én beschikken over geavanceerde camera’s zoals infrarood-, visuele- en warmtebeeldcamera’s. Die wensen werden door de werkgroep SBE, bestaande uit collega’s met technische én operationele expertise, vertaald naar concrete eisen.

Testen, vergelijken, kiezen

Begin december 2024 vond een belangrijke mijlpaal plaats: de testdag. In de voormalige eiermijn van Roermond werden twee prototypes aan de tand gevoeld. Alles wat op papier was bedacht, werd in de praktijk getest. De robot van aanbieder HSP kwam als winnaar uit de bus.

Wat volgde was een intensief traject van inkoop en afstemming met onder andere ICT en verzekeringen. Een proces dat normaal maanden in beslag kan nemen, maar dankzij de inzet van alle betrokkenen in recordtijd werd doorlopen.

“Als projectleider ben ik enorm trots dat we dit met zoveel betrokken collega’s hebben gerealiseerd,” zegt Iwan Stultiens. “Van idee tot levering in nog geen jaar tijd, dat is echt iets om trots op te zijn.”

Sneller dan verwacht: blusrobot bewijst zijn waarde bij inzet in Horst

Op 13 maart 2025 werd de robot officieel geleverd. De SBE was nog volop aan het oefenen met de nieuwe blusrobot, die officieel pas vóór de zomervakantie operationeel zou zijn. Maar de allereerste echte inzet volgde al snel: op 7 mei tijdens de uitslaande brand bij winkelketen JYSK in Horst besloot de SBE om de robot in te zetten.

Van idee tot inzet in minder dan een jaar tijd én nu al met succes toegepast in de praktijk. Je leest hier meer over de succesvolle eerste inzet van de robot.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box