Nieuw schuimblusvoertuig voor Brandweer Twente, kazerne Weerselo

22 juni 2023
Door regio: Twente

Brandweer Twente krijgt vijf nieuwe schuimblusvoertuigen. Deze vijf vervangen het schuimblusvoertuig in Borne, vier tankwagens in de regio en de schuimcontainer. In mei heeft Borne het eerste voertuig in gebruik genomen en op dinsdag 27 juni krijgt de kazerne in Weerselo het schuimblusvoertuig officieel overhandigd.

Het schuimblusvoertuig
Het schuimblusvoertuig (SB) is een tankwagen met 16.000 liter water en 1.000 liter schuimvormend middel (SVM). Het specialistische voertuig wordt ingezet bij incidenten waarbij veel schuim nodig is, denk aan een vloeistofbrand. Maar de SB wordt ook ingezet als tankwagen bij grotere branden voor de aanvoer van water, branden waarbij langdurig bluswater nodig is en bijvoorbeeld bij een auto- of vrachtwagenbrand op de snelweg. Nog een verschil met de huidige tankwagen is dat de SB over een bluskanon op de bumper beschikt met een capaciteit van 4.000 liter per minuut. Zo kan ook op moeilijk bereikbare plekken de brand met veel water bestreden worden.

Locaties
De nieuwe SB’s komen te staan in Borne, Nijverdal, Weerselo, Goor en Haaksbergen. Met deze strategische plaatsing kan op iedere locatie in Twente het voertuig binnen een half uur ingezet worden. Het personeel van Weerselo is de afgelopen periode opgeleid. Zodra de overige drie voertuigen in Twente komen (juli), wordt de opleiding voor de andere kazernes afgerond.

Welkom in Weerselo
Op dinsdagavond 27 juni draagt de korpsleiding om 19.30 uur de nieuwe SB officieel over aan de korpsleden van de kazerne Weerselo aan de Legtenbergerstraat 3. Weerselo beschikt op dit moment over een tankwagen die vervangen wordt door de SB. “We zijn blij met de komst van deze nieuwe SB en we zijn onder de indruk van de prestaties van dit voertuig”, aldus Remco Wiggers-Demmer, kazernecoördinator van Weerselo.

Technische specificaties

·        Afmetingen: 9,75 x 3,2 x 2,55 meter (l, h, b)

·        Water: 16.000 ltr.

·        Schuim: 1.000 ltr.

·        Pomp: 4.400 l./min.

·        Worplengte 82 meter (water) 79 meter (schuim)

·        Voertuig: Volvo FM

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box