Nederlanders lopen deze winter extra gevaar op koolmonoxidevergiftiging

16 november 2022
Door regio: Landelijk

Van alle Nederlandse huishoudens heeft maar 35 procent een koolmonoxidemelder. Dit blijkt uit het WoonOnderzoek Nederland (WoON) dat recent is gepubliceerd. “In ons land waar 85 procent van de huishoudens afhankelijk is van een cv-ketel voor het verwarmen van de woning, is dat gevaarlijk weinig. Koolmonoxide is een sluipmoordenaar die je niet ziet, ruikt of proeft”, zo vertelt Peter Schuurmans namens Brandweer Nederland.

Hoe CO-vergiftiging kan ontstaan

Een fout aangesloten of kapotte cv-ketel kan ervoor zorgen dat koolmonoxide (CO) vrijkomt bij het verwarmen van een woning. “Omdat CO onzichtbaar is, merken mensen zonder melder meestal niet dat ze vergiftigd worden. De symptomen van een CO-vergiftiging lijken erg op griep. Zo vallen jaarlijks zo’n 10 tot 20 doden en worden ten minste 200 mensen in het ziekenhuis opgenomen”, aldus Schuurmans.

Voorkom CO-vergiftiging

Schuurmans legt uit dat ventileren erg belangrijk is in het voorkomen van een CO-vergiftiging. “Door de hoge energieprijzen deze winter, gaan mensen op zoek naar mogelijkheden om te besparen. Zet altijd een raam op een kier of zet je ventilatierooster open. Zo kan koolmonoxide ontsnappen naar buiten en komt er frisse lucht binnen.”

Nieuwe wetgeving gasverbrandingsinstallatie

Per 1 april 2023 treedt nieuwe wetgeving in werking. Vanaf dat moment mag een gasverbrandingsinstallatie alleen geplaatst en onderhouden worden door een CO-vrij gecertificeerd bedrijf. Daarmee gaat hopelijk ook het aantal slachtoffers door koolmonoxide drastisch naar beneden. Een goede ontwikkeling, zo stelt Rob Baardse, directeur van de Nederlandse Brandwonden Stichting. “Zo voorkomen we dat gerommel aan een cv-ketel, geiser, gashaard of -kachel leidt tot slachtoffers.”

Hang de CO-melder op de juiste plek

Om slachtoffers te voorkomen, heeft Schuurmans nog een laatste advies. “Zorg dat je de CO-melder op de juiste plek hangt. In de ruimte bij de cv-ketel stijgt CO juist op, en moet de melder aan het plafond. In andere ruimtes plaats je de melder op ademhoogte.”

Om Nederlanders bewust te maken van de risico’s van koolmonoxide starten Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting, in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, deze week de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’. Meer informatie is te vinden op onze pagina over koolmonoxide en op www.co-wijzer.nl.

Zie ook

Koolmonoxidemelder - waar hang je die op?

Lees meer over Koolmonoxidemelder - waar hang je die op?

Koolmonoxide: wat weet jij? Doe de test!

Doe de test
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box