Nederland krijgt tweede handcrew

29 juli 2021
Door regio: Brabant-Zuidoost

Brandweer Brabant-Noord richt samen met de andere vijf zuidelijke veiligheidsregio’s een tweede handcrew op om mogelijke natuurbranden snel en effectief te bestrijden. Dit landelijke specialistische team ondersteunt de brandweer door het vuur in moeilijke begaanbare natuurgebieden te voet te bestrijden. Door de oprichting van een tweede handcrew is de brandweer voorbereid op meerdere gelijktijdige natuurbranden.

Nederland wordt de laatste jaren steeds vaker getroffen door een natuurbrand. In 2020 waren er meer dan 640 natuurbranden in Nederland. Naar verwachting komen er steeds langere, drogere periodes. Daarmee wordt de kans op meerdere natuurbranden op hetzelfde moment, net zoals in het voorjaar van 2020, groter. Bij de branden in Nationaal Park de Meinweg en in de Deurnese Peel, de grootste natuurbrand die Nederland ooit heeft gekend, ging ruim 900 hectare natuur in vlammen op. Toen bleek dat het landelijke specialisme natuurbrandbeheersing, waaronder de handcrew, schaars is. Volgens Provinciaal Regisseur Natuurbandbeheersing Sraar Theeuwen is een tweede handcrew team dan ook bittere noodzaak: “Dit is een leermoment en gaat ons niet meer gebeuren. Je kunt niet altijd alles lenen bij de buren, zeker niet als zij het zelf ook hard nodig hebben.”

Landelijk specialisme

De regio’s Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord, Brabant Zuid-Oost en Limburg-Noord leiden elk 20-25 brandweermannen en -vrouwen op om het nieuwe ‘Handcrew Zuid-6’ te bezetten. Sraar Theeuwen: “We hopen de tweede handcrew in april 2022, nét voor het natuurbrandseizoen, operationeel te hebben.” De twee handcrews, die onderdeel zijn van het landelijk specialisme Natuurbrandbeheersing van het IFV en Brandweer Nederland, worden ingezet bij een zeer grote natuurbrand. Een team bestaat uit minimaal 16 en maximaal 20 brandweermensen die de natuurbrand te voet en met handgereedschappen bestrijden. Het zuidelijke team kent eenzelfde opzet en structuur als de ‘Handcrew Overijssel’ van brandweerregio’s IJsselland en Twente. Door het oprichten van een handcrew in het zuiden ontstaat er een betere verdeling van dit specialisme.

Handcrew

De hoofdtaak van de handcrew is het weghalen van brandstof. Een handcrew komt op plaatsen waar blusvoertuigen niet kunnen komen. In de avond- en nachtperiode, als de wind is gaan liggen, sporen ze ondergrondse brandjes, ook wel hotspots, op en maken die uit. Het team kan ook verdedigend ingezet worden door handmatig stoplijnen te maken om de natuurbrand af te remmen. Het team beschikt over speciale kleding die licht is, beter ademt, meer vocht opneemt en afgeeft en dus minder snel voor hittestuwing zorgt. Het pak is geel van kleur, zodat de brandweermensen in het veld goed opvallen. De kleding bestaat uit een broek (salopette), een jas, laarzen, een helm en een speciale bril.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box