Natuurbrandoefening Vilsteren

13 april 2023
Door regio: IJsselland

Dinsdagavond 11 april hield brandweer Ommen een natuurbrandoefening in samenwerking met de bosbrandweer en vertegenwoordigers van landschap Overijssel. De bosbrandweer in Ommen, bestaande uit boeren met giertanks, is een uniek concept in Nederland.

Bij de start van de oefening in Vilsteren werden alle deelnemers bijgepraat over de routes, de waterwinning en het mogelijk brandverloop. Hierop werd een inzetplan gemaakt waarbij de boeren de defensieve blussing (buitenring) voor hun rekening namen en de “huis” brandweer de offensieve blussing gericht op de brand. De brandweer (rode voertuigen) bestreden de brand met dakblussing en het waterkanon aan de voorzijde van de voertuigen. De waterwinning was opgebouwd in het bos nabij een sloot en een tweede waterwinpunt was gereed gemaakt bij een sloot nabij het complex van de Gasunie in Vilsteren.

Onderlinge samenwerking

Burgemeester Vroomen was ook aanwezig bij de oefening en sprak na afloop zijn grote waardering uit voor alle vrijwilligers en de samenwerking met de bosbrandweer om de mooie natuur in Ommen te beschermen in het geval er een natuurbrand uit zou breken. Vanwege corona kon er de laatste jaren weinig geoefend worden. Daarom was het des te mooier om nu weer samen met de bosbrandweer te kunnen oefenen. Helaas moesten er ook diverse boeren stoppen met de bosbrandweer vanwege hun leeftijd. Zij werden door burgemeester Vroomen bedankt voor al hun jaren inzet en kregen een aandenken als blijk van waardering. Na afloop werd door teamleider Erik Pluim teruggeblikt op een geslaagde oefening met een goede onderlinge samenwerking.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box