Moet dat nou, midden in de nacht met sirene rijden?

15 september 2022
Door regio: Brabant-Zuidoost

Die vraag krijgen we regelmatig van mensen die we stoorden in hun slaap. Het korte antwoord is: ja, dat zijn we wettelijk verplicht. Als het belangrijk is dat we zo snel mogelijk ter plaatse zijn (we noemen dat prio 1), dan moeten we de hele rit met zwaailicht en sirene rijden. Ook ’s nachts, wanneer er niemand op straat is.

Chauffeur is aansprakelijk

Veiligheid gaat boven alles, en ook midden in de nacht kunnen we verkeer tegenkomen. Laten we de sirene uit, dan horen de andere deelnemers aan het verkeer ons niet aankomen. De kans op een ongeluk wordt groter, met alle nadelige gevolgen voor iedereen die daarbij betrokken is. De chauffeur van de brandweerwagen is aansprakelijk bij een ongeluk.

Op deze pagina lees je er meer over: Zwaailicht en sirene – Brandweer. Je leest hier ook hoe je moet reageren als er een voertuig met zwaailicht en sirene aankomt.

Brand voorkomen

De beste oplossing is natuurlijk brand voorkomen. Rookmelders ophangen en ze regelmatig controleren is het belangrijkste wat je kunt doen. Hier lees je er meer over: Rookmelders – Brandweer.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box