Maak van je roze wolk geen rookwolk

26 juli 2022
Door regio: Twente

Maak van je roze wolk geen rookwolk. In de wachtkamers bij verloskundigenpraktijken in Twente is deze slogan te lezen op een poster van de brandweer. We willen het brandveiligheidsbewustzijn, kennis over brandrisico’s in huis en veilig vluchten bij ouders met jonge kinderen vergroten. Een samenwerking tussen Brandweer Twente en regionale verloskundigenpraktijken moet daar een waardevolle bijdrage aan leveren.

Deur dicht!

Terwijl verloskundige Suzanne Bekke van verloskundigenpraktijk beWonder in Wierden haar voorbereidingen treft voor een echo, dwalen de blikken van de aanstaande ouders af naar de poster. ‘Maak van je roze wolk geen rookwolk’, leest de man hardop. En niet veel later: ‘Houd deuren dicht…‘, klinkt het. Dan lachend: ‘Deur dicht!’, dat zullen we later vast en zeker vaker zeggen tegen ons kind.’ Hij zegt het met een knipoog, maar de onderliggende boodschap is overgekomen. Een dichte binnendeur, zoals die van de kinderkamer, redt levens als er brand uitbreekt. Ook het ophangen van rookmelders en het maken van een vluchtplan zijn tips die de brandweer meegeeft.

Poster ophangen en folder meegeven

Myrthe Pots, medewerker voorlichting bij de brandweer: ‘Je wilt je kindje beschermen. Het bieden van veiligheid aan je kind wordt als nog belangrijker ervaren dan je eigen veiligheid. Ouders van een pasgeboren baby pikken tijdens de zwangerschap en kraamperiode informatie over de verzorging en de veiligheid van hun baby op. En zodra kinderen kunnen kruipen en lopen worden in de ogen van ouders de risico’s op brand en brandwonden nog groter.’

‘Het is gebleken dat aanstaande ouders, maar ook ouders van peuters en kleuters, open staan voor voorlichting op het gebied van brandveiligheid. Met deze campagne willen we deze aanstaande ouders bereiken. Daarom hebben we alle verloskundigenpraktijken in de regio Twente gevraagd om een poster op te hangen in de wachtkamer en een folder mee te geven als ze met ze in gesprek gaan. Een belangrijk en kansrijk moment, want dan vindt het eerste contact plaats.’ licht Myrthe het belang van voorlichting toe.

‘Je wilt je kindje beschermen. Het bieden van veiligheid aan je kind wordt als nog belangrijker ervaren dan je eigen veiligheid.'

Myrthe Pots, medewerker voorlichting

Tekst gaat verder onder de foto.

Suzanne Bekke en Myrthe Pots hangen tussen de geboortekaartjes een poster op om jonge ouders te wijzen op het verbeteren van brandveiligheid in huis.

Samenwerking met verloskundigenpraktijken

Ook bij beWonder ligt een stapeltje folders met de zeven tips voor een brandveilige omgeving voor gezinnen op tafel. Suzanne vertelt: ‘Op die manier wil ik mijn steentje bijdragen om ouders al vroeg in de voorbereiding op de bevalling bewust te laten worden van de gevaren en wat ze zelf al kunnen doen om erger te voorkomen’. ‘Ik wijs ze op de folder en doe deze in het informatiepakket, zodat ouders het thuis allemaal rustig nog eens na kunnen lezen. Er komt natuurlijk een grote hoeveelheid informatie op ze af in aanloop naar de komst van een kindje.’

Zorg jij ook voor een brandveilig thuis?

Brandveiligheid begint bij jezelf. Wil je weten wat je kunt doen om jouw huis voor jezelf en je kindje brandveiliger te maken? Ontdek de tips op onze website en download de folder op de speciale informatiepagina:

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box