Langer vitaal en veilig thuis wonen

02 mei 2022
Door regio: IJsselland

Op 25 april was Veiligheidsregio IJsselland aanwezig bij de Vitaal en Veilig Thuis dag in Zwolle. Ruim twaalfhonderd 70+’ers bezochten het evenement en kregen informatie over (brand)veiligheid in en rondom het huis van onze collega’s van Veilig Leven. “Als de mogelijkheid zich voordoet sluiten we graag aan bij dit soort evenementen om onze kennis over te brengen op het gebied van (brand)veiligheid. Dit maakt onze baan de mooiste die er is”, zegt William van Nieuwenhuijsen, adviseur risicobeheersing.

Op de informatiemarkt kon de kraam van de veiligheidsregio rekenen op veel belangstelling. “We proberen in ieder geval de, vanaf 1 juli verplichte, rookmelder onder de aandacht te brengen,” zegt Jan Wittenberg, woordvoerder en adviseur risicobeheersing van Veiligheidsregio IJsselland. “Maar wat we net zo belangrijk vinden, zijn de CO melders. Al met al rukken we in IJsselland zeker zestig keer per jaar uit naar woningen voor koolmonoxide gerelateerde meldingen.”

Meterkastkaart in geval van nood

Samen met de politie werd ook de meterkastkaart en bijbehorende portemonneekaart gepresenteerd. Een handige kaart waarop mensen belangrijke informatie voor de hulpdiensten kunnen invullen. In geval van nood weten hulpverleners dan snel de belangrijkste informatie en (medische) gegevens van de bewoners en hun contactpersonen. De (vernieuwde) meterkastkaart is pas ontwikkeld en werd voor het eerst op de Vitaal en Veilig Thuis dag gepresenteerd. Meer informatie hierover volgt binnenkort.

In gesprek met ouderen

Langer (brand)veilig thuis leven heeft de aandacht van ons en onze partners. Wat kunnen wij in voorlichting en hulpmiddelen bijdragen aan het woongemak en de veiligheid van oudere mensen in onze regio? Met dit in gedachten werden gesprekken gevoerd met de bezoekers van het evenement. De behoeften en wensen van ouderen op het gebied van Veilig Leven vormen daarmee de input voor een toekomstige campagne specifiek gericht op ouderen.

Over de Vitaal en Veilig Thuis dag

Op maandag 25 april organiseerde WIJZ Welzijn in samenwerking met gemeente Zwolle een Vitaal & Veilig Thuis dag. Een gratis evenement met een fantastisch programma voor Zwolse senioren van 70 jaar en ouder. Tijdens het evenement konden bezoekers een interessante lezing bijwonen van neuropsycholoog Erik Scherder. Op de informatiemarkt kregen bezoekers antwoord op vragen als: Hoe wordt een babbeltruc herkend? Is mijn huis (brand)veilig? Wanneer is mijn lijf fit genoeg? Daarnaast werden er handige tips en uitleg gegeven over diverse onderwerpen zoals valpreventie, gezondheid en mobiliteit.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box