Houd koolmonoxide- (CO) vergiftiging buiten de deur

02 november 2022
Door regio: Landelijk

Stoken met hout, olie, kaarsen en andere alternatieve manieren om het huis te verwarmen, verhoogt het risico op koolmonoxide. Reden voor Brandweer Nederland om dit juist nu, extra onder de aandacht te brengen. “Het stookseizoen is nog maar net begonnen, maar helaas zien we al weer voorbeelden van koolmonoxidevergiftiging om ons heen. Wees je bewust van het gevaar; ventileer, controleer en alarmeer”, waarschuwt Carolien Angevaren namens Brandweer Nederland.

‘Hang CO-melders op in ruimtes met een verbrandingstoestel. Want koolmonoxide: je ruikt het niet, je ziet het niet en je proeft het niet. Maar het leidt wel tot hoofdpijn, misselijkheid of erger waardoor jaarlijks honderden mensen in het ziekenhuis belanden. Helaas overlijden er in Nederland elk jaar 10 tot 15 mensen aan koolmonoxide. Dit aantal moet omlaag, en dat kan door veilig te stoken en door koolmonoxide in huis snel op te sporen met een CO-melder.’

Voorkom onvolledige verbranding

Verkopers van houtkachels kunnen de vraag amper aan. Ook olie- en petroleumkachels vliegen de deur uit. Met alle alternatieven methoden waarbij gas, olie, hout, pellets en brandbare vloeistoffen worden verbrand, kan koolmonoxide ontstaan en vrijkomen. Dat geldt ook voor het branden van grote hoeveelheden kaarsen in een afgesloten ruimte. Koolmonoxide, vaak ook ‘sluipmoordenaar’ genoemd, is een zeer giftig gas dat vrij komt bij onvolledig verbranding in je cv-ketel, de open haard, houtkachel of ander verbrandingstoestel. “Zie je een geeloranje vlam, dan wijst dit op gebrek aan zuurstof waardoor er meer koolmonoxide vrij kan komen. Bij een goede verbranding is de vlam blauw. Voorkom koolmonoxidevergiftiging door een professionele installateur je kachel te laten aansluiten en onderhouden. En… heel belangrijk’, vertelt Carolien Angevaren: ‘Ventileer de ruimte waar je bent. Isoleren om warmte langer vast te houden is goed, maar zorg altijd dat er een ventilatierooster open staat of zet een raampje op een kier.

Voorkom koolmonoxidevergiftiging: ventileer, controleer, alarmeer

  • Ventileer bij verbranding van gas, olie of hout! Er ontsnapt niet veel warme lucht door een raam op een kier. Wel kan ventilatie het verschil maken tussen leven en dood.
  • Laat je cv- of combiketel installeren door een gecertificeerde installateur. Onzorgvuldige of verkeerde aansluiting van (nieuwe) kachels hoort tot de hoofdveroorzakers.
  • Laat elk jaar onderhoud en controle uitvoeren aan je verbrandingstoestel en aan de schoorsteen door professionals.
  • Hang in ruimtes met een verbrandingstoestel een CO-melder op zodat je op tijd gewaarschuwd wordt.

Hoe herken je koolmonoxide?

Is er koolmonoxide in de ruimte, dan merk je daar niets van. Wel krijg je lichte griepverschijnselen. Een beetje hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en mogelijk ook pijn op de borst. Wees alert, wacht niet tot je flauw valt, maar sta op en loop naar buiten. Als de klachten buiten minder worden, is dit een bevestiging dat het mogelijk met koolmonoxide te maken heeft. Vraag je installateur een meting te doen en hang die CO-melder op in je woning; bij de bron aan het plafond. Gaat de CO-melder af, bel dan 112 en schakel de brandweer in. Meer informatie over de symptomen, risicogroepen en hoe te handelen bij koolmonoxide vind je op Brandweer.nl en CO-wijzer.nl.

Een koolmonoxidemelder waarschuwt je op tijd

Koop alleen een koolmonoxidemelder die de norm NEN-EN 50291 op de verpakking heeft staan. Dit betekent dat de melder aan de technische eisen in deze norm voldoet. Koop bij voorkeur een koolmonoxidemelder die 5 tot 10 jaar lang meegaat. Op de website van de Consumentenbond staat een lijst met veilige koolmonoxidemelders. Wil je weten waar in jouw huis de co-melder moet hangen? Je vindt het op brandweer.nl.

 

Handige links op een rijtje:

Was deze informatie nuttig?
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box