Kennisuitwisseling Zweedse brandweercollega’s

01 juni 2023
Door regio: Twente

Op 16 en 17 mei kregen we bezoek van onze Zweedse collega’s van MSB College Revinge. Het doel van deze uitwisseling was de Zweedse instructeurs kennis op te laten doen op het gebied van de basisprincipes brandbestrijding, zodat ze op basis hiervan feedback kunnen geven als onze manschappen daar trainen.

Al sinds 2001 gaan we vanuit Brandweer Twente naar Zweden voor realistische trainingen. De laatste jaren voornamelijk voor manschappen in opleiding. De doelstelling van het programma in Zweden is het toepassen van de basisprincipes brandbestrijding, het uitbreiden van kennis en vaardigheden op het gebied van brandbestrijding en gebruik van nieuwe materialen onder verschillende omstandigheden.

Kennis en ervaring delen

De uitwisseling met onze Zweedse collega’s was erg interessant, gezien zij op een andere wijze invulling geven aan de basisprincipes brandbestrijding. Waar wij in Nederland de focus leggen op een goede verkenning, zetten zij meer in op ventilatietechnieken en het effectief gebruik van water. Het is enorm waardevol om kennis en ervaringen met elkaar uit te wisselen om van elkaar te leren en beter te worden.

Programma

Het tweedaagse programma bevatte een presentatie over de vernieuwde kijk op brandbestrijding in Nederland in vergelijking met Zweden, brandonderzoek, een oefening van technische hulpverlening met gevaarlijke stoffen, een drone demonstratie en vier realistische oefeningen. Ook hebben ze een bezoek gebracht aan de nieuwe kazerne in Almelo, waar we hen mee hebben genomen in hoe wij het ‘schoon werken’ toepassen in ons werk en onze kazernes daarop aanpassen.

“De ervaring die ik heb opgedaan met deze uitwisseling is dat we het frequenter en vaker moeten doen. Dat kan met verschillende doelgroepen, bijvoorbeeld manschappen of instructeurs. Ik denk dat dat hartstikke goed is. Ik kijk er erg positief op terug.” – Pim Krabbe, specialist Vakbekwaamheid en coördinator trainingen Zweden.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box