Karlijn, Liza en Lotte ontsnappen ternauwernood aan een brand in hun Groningse studentenhuis: “De rookmelder heeft ons gered”

30 oktober 2023
Door regio: Groningen

28 september 2023, 20 over 3 ’s nachts. Zoals bijna elke avond heeft Lotte de vaatwasser aangezet om hem ‘s nachts te laten draaien. Daarna gaat ze naar bed. Ze ligt net te slapen als ze wakker wordt van het doordringende gepiep van de rookmelder. Ook is de elektriciteit uitgevallen. “Ik dacht gelijk: hier is echt wat aan de hand, dit is geen lege batterij.”

“Toen ik naar beneden liep kwam de rooklucht me al tegemoet, en in de keuken zag ik dat de vlammen uit de achterkant van de vaatwasser kwamen. Karlijn probeerde de brand nog te blussen met een brandblusser, maar dat werkte niet. Omdat het al aardig benauwd was geworden door de rook, zetten we de voor- en achterdeur open. Maar daardoor verspreidden de vlammen zich nog sneller en vatten ook de keukenkastjes vlam.”

Karlijn en Lotte

 

In pyjama op straat

“We besloten het op te geven en we renden naar buiten om daar 112 te bellen. Ik had alleen maar een pyjama aan en Karlijn kon nog net een broekje meegrissen. Ook ons andere huisgenootje Liza rende mee naar buiten. Toen we buiten stonden hoorden we al vrij snel de keukenkastjes naar beneden kletteren. We waren alle drie best wel overstuur en we belden gelijk onze ouders. Ook moesten we nog gecontroleerd worden in de ambulance omdat we rook hadden ingeademd. Dat bleek gelukkig mee te vallen, maar de dagen erna hadden we nog wel last van onze keel, en waren we veel aan het hoesten.”

Rook- en waterschade

“Gelukkig had de brandweer het vuur vrij snel onder controle, maar ons huis was toch onbewoonbaar geworden. De keuken en de gemeenschappelijke kamer zijn verbrand en op de verdieping daarboven zit alles onder het roet. Echt alles is zwartgeblakerd. Dat krijg je er niet meer vanaf. Ook is er veel waterschade door het bluswater. Het is een spookhuis geworden. In al onze kleren zit een rookgeur, die je er niet meer uitkrijgt. In één keer waren we dus dakloos en waren we alles kwijt.”

Rare waas

“Die eerste dagen na de brand waren een soort rare waas. We moesten ineens heel veel regelen. We sliepen slecht en waren heel druk in ons hoofd. Inmiddels gaat het beter en hebben we alle drie weer woonruimte gevonden. Als ons oude studentenhuis weer is opgeknapt willen we niet terug, daar krijgen we de kriebels van. De brandweer zei later: als jullie vijf minuten later wakker waren geworden, had het heel anders kunnen aflopen.”

“Brand kan zomaar ontstaan, bij ons bleek het te zijn ontstaan door kortsluiting in de vaatwasser. Als we andere studenten advies mogen geven, is dat: zorg dat je meerdere rookmelders in je huis hebt hangen. Bijvoorbeeld in de keuken, en bij de wasmachine en de droger. En vervang de batterijen op tijd. Het is een kleine moeite, en het kan je leven redden.”

Het verhaal van Karlijn, Liza en Lotte geeft aan hoe belangrijk het is dat de brandveiligheid in je studentenhuis op orde is. Niet alleen qua brandpreventie, maar ook op het gebied van alarmering en vluchten. Van 30 oktober tot en met 10 november voeren wij daarom twee weken lang brandveiligheidscontroles uit in studentenhuizen in de stad Groningen. Deze controles worden uitgevoerd door toezichthouders van de brandweer. Lees meer over deze controles.

De schade die is ontstaan door de brand

De schade die is ontstaan door de brand

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box