Kans op natuurbrand

10 maart 2022
Door regio: IJsselland

Een brandje in het bos, op de hei of in de duinen kan al snel uit de hand lopen. Natuurbranden zijn grillig en moeilijk te bestrijden. Vuur kan zich razendsnel verspreiden via kruinen van bomen en kan heel onverwachts op de grond opduiken.

Het is al langere tijd droog in de natuur. De kans is dan ook aanwezig dat een natuurbrand ontstaat. Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen, zeker bij harde wind. Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert, maar vragen ook uw medewerking om de gevolgen van natuurbrand te voorkomen of te beperken.

Twee-fasensysteem

Fase ‘regulier risico’ (1) is zoals altijd; wees voorzichtig met vuur in de natuur. Zodra een gebied in fase ‘extra alert’ (2) zit (voormalige kleuren oranje en rood), voeren hulpdiensten en natuurbeheerders extra controles uit. In deze fase (maar eigenlijk altijd) vragen we inwoners en recreanten extra alert te zijn op het ontstaan van brand. En de brand(stichting) zo snel mogelijk te melden via het alarmnummer 1-1-2.”

Veiligheidsregio IJsselland maakt gebruik van de website www.natuurbrandrisico.nl om daar de fasen op weer te geven.

Meer weten?

Wil je meer weten over natuurbranden en wat de brandweer doet om dit te voorkomen? Bekijk dan deze pagina.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box