Jeugdbrandweerwedstrijden in Winschoten: plezier staat voorop

16 maart 2023
Door regio: Groningen

In plaats van echte vlammen zijn er elektronische borden en blussen gebeurt met een laserpistool, maar verder gaat het er bij de jeugdbrandweer precies hetzelfde aan toe als bij de ‘echte’ brandweer. Tijdens de onderlinge jeugdbrandweerwedstrijden in Winschoten, zaterdag 11 maart, streden meerdere Groningse ploegen tegen elkaar.

De onderlinge wedstrijden zijn een opmaat naar de gewestelijke en landelijke wedstrijden, waar de beste teams tegen elkaar mogen strijden om uiteindelijk de beste jeugdbrandweerploeg van heel Nederland te worden.

Eigen veiligheid eerst

Het scenario waarmee de ploegen aan de slag mogen: er is brand in een bedrijfshal die steeds groter dreigt te worden. Het is aan de kinderen om te zorgen dat het vuur zich niet verder verspreidt én de vlammen te blussen. Juryleden kijken nauwlettend toe.

Die letten er vooral op of alles veilig gebeurt, vertelt baancommissaris Jan Karel Smit. “Eigen veiligheid staat voorop. Daarnaast is het belangrijk dat de kinderen alles netjes volgens de procedures doen. Dus bijvoorbeeld eerst goed kijken voordat je naar binnen gaat, en daarbij lang genoeg wachten. Vervolgens op een correcte manier de straal inzetten en met twee man blijven lopen.”

Bekijk ook onderstaande video over de wedstrijden (tekst loopt door onder de video):

Trots op bluspak

Maar het plezier staat natuurlijk voorop. Zo ook bij de 12-jarige Daniël van Jeugdbrandweer Hoogezand. “De jeugdbrandweer is echt mijn hobby, heel leuk om samen met mijn vrienden te doen. Als bevelvoerder is het mijn rol om de manschappen aan te sturen. Ik vond dat we het goed deden, vooral de communicatie en samenwerking. Nu nog afwachten wat de jury ervan vond!”

Ook Smit kijkt terug op een geslaagde dag. “Het is grandioos verlopen, de kinderen hebben zich prima vermaakt en ze hebben goed hun best gedaan! Ik vind het echt mooi om te zien hoe serieus de kinderen hiermee bezig zijn en hoe leuk ze het tegelijkertijd vinden. Veel kinderen houden spreekbeurten over de brandweer en laten trots hun bluspakken zien aan hun vrienden. En dan hopen wij stiekem natuurlijk dat ze straks doorstromen naar de gewone brandweer!”

Uitslag

Junioren
1. Hoogezand 2
2. Hoogezand 1
3. Westerkwartier

Aspiranten
1. Delfzijl
2. Stadskanaal
3. Oldambt

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box