‘Je kunt iets doen voor de samenleving, dat wíl je toch?’

23 februari 2022
Door regio: Drenthe

De brandweer is er, altijd. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar dat ís het niet. Brandweervrijwilliger Herman van der Meulen vertelt over zijn werk bij de brandweer en legt uit waarom het zo belangrijk is dat er zich nieuwe collega’s aansluiten bij de post.

Voor plaatsvervangend postchef Herman van der Meulen is het leidend. En met het respectabele aantal jaren dat Van der Meulen dient als brandweervrijwilliger, ruim 10 jaar, is hij ervaren en een steun voor collega’s. Manschap, brandweerchauffeur, pompbediener en bevelvoerder; hij doet het allemaal.

Wanneer en hoe heb je de keuze gemaakt om je aan te melden als vrijwilliger?
‘Ik was 35 jaar toen ik in dienst kwam van de gemeente Noordenveld en daar mijn eerste stappen in de brandweerwereld zette. Ongeveer drie jaar daarna vond de regionalisering plaats waarna de brandweer niet langer onder de Gemeente Noordenveld, maar Veiligheidsregio Drenthe viel.’ Die mutatie heeft Van der Meulen ervaren als prettig, net als het contact dat hij vanuit zijn functie als plaatsvervangend postchef regelmatig heeft met de Veiligheidsregio. ‘De Veiligheidsregio is een grotere organisatie die op persoonlijk vlak klein is gebleven,’ omschrijft Herman, ‘Je wordt gehoord en voelt je bijzonder gesteund.’

Wat zou je anderen willen meegeven over het brandweerwerk en de functie als vrijwilliger? 
‘Hoewel ik actief was in het verenigingsleven in het dorp, had ik er nooit over nagedacht om me aan te melden bij de brandweer.’ Het feit dat hij werd benaderd verraste Herman dan ook. ‘Op de vraag of het iets voor me was volgde in eerste instantie geen volmondig ‘ja’, maar het gaf wel stof tot nadenken. Een maand later besloot ik kennis te gaan maken met de taak en de post. Daar besefte ik te meer hoe belangrijk het werk is, maar ook dat je vrijwel altijd íets kunt doen om te helpen. De brandweer is van en voor iedereen en dus meldde ik mij aan.’ Van der Meulen benadrukt dat de ruimte om te komen proeven aan het vak, alvorens te besluiten of het iets voor je is, er zondermeer is. ‘Weet dat je áltijd kunt helpen.’

Is er iets wat je wilt delen over jouw eigen ervaringen?
Over het antwoord op de vraag hoeft Herman niet lang na te denken. ‘Mijn werk bij de brandweer heeft me veel gebracht. Ik heb mooie en minder mooie dingen meegemaakt. Gelukkig zijn incidenten niet altijd ernstig en is er ook veel ruimte voor plezier.’ Gekscherend concludeert Herman ‘Wij rennen daarnaartoe, waar iemand anders van weg rent’ en hij glimlacht. ‘Vreemd, maar mooi tegelijk. Mens en dier kunnen helpen in situaties die voor hen onwenselijk zijn; onze groep maakt het verschil!’.

Brandweer Veenhuizen zoekt collega’s. Betrokken mannen en vrouwen die wonen of werken in Veenhuizen en die optreden bij incidenten, als dat nodig is. Ben je benieuwd naar wat het brandweervak inhoudt en of het iets voor jou is? Kijk dan hier!

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box