“Is ons huis veilig als er brand uitbreekt?”

31 mei 2023
Door regio: Noord-Holland Noord

Zo’n 135 bezoekers kregen tijdens de (Brand)veilig Wonen Dag in het Slimste Huis in Alkmaar veiligheidstips van de brandweer. Bijvoorbeeld waarom het belangrijk is om binnendeuren te sluiten en losliggende snoeren goed op te bergen. De open dag op woensdag 3 mei 2023 organiseerde Brandweer Noord-Holland Noord voor de vierde keer samen met Espria Ledenverenging.

Goede vragen van bezoekers

Onze brandweercollega’s Max Delissen en Stephan Burgering gaven de bezoekers tips over veilig wonen. “Mensen vroegen ons onder meer of hun huis veilig genoeg is ingericht als er brand uitbreekt”, vertelt Stephan. “Ze stelden goede vragen, zoals waar en hoe ze rookmelders en CO-melders kunnen ophangen en welke blusmiddelen ze nog meer in huis konden halen. Een aantal mensen heeft zich ook aangemeld voor de gratis woningcheck.”

Activiteiten voor jong en oud

Bezoekers konden hun kennis over veilig wonen testen met de quiz van Woongemak is Kinderspel. De quiz – die speciaal voor het Slimste Huis is ontwikkeld – leidt bezoekers van het Slimste Huis door de verschillende ruimtes heen met vragen als ‘Hoe voorkom je valongelukken in de woonkamer?’ en ‘Waarom is het belangrijk dat een laptop altijd op een harde ondergrond staat, en niet op de bank ligt?’

Brandweercollega Max: “Ook voor kinderen was er van alles te beleven. Zo konden ze met een VR-bril op ervaren hoe het is om een brand in huis mee te maken en te vluchten of een speurtocht doen om te leren hoe je je huis veilig(er) kunt inrichten, terwijl wij alle vragen van hun ouders, of grootouders, beantwoordden. Al met al zijn we weer aangenaam verrast door de opkomst en kijken we tevreden terug op de open dag in het Slimste Huis.”

Over het Slimste Huis

Het Slimste Huis is een demonstratiewoning in het Ringers Winkelcentrum in Alkmaar, waar iedereen kan ervaren welke oplossingen er allemaal zijn om comfortabel, gezond en veilig in de eigen woning te blijven wonen. Of je nou langskomt voor jezelf of omdat je voor iemand zorgt; je kunt er van alles te weten komen over diverse hulpmiddelen. Dit varieert van een antislipmat in de badkamer tot koken op inductie, personenalarmering, een robotstofzuiger en automatische verlichting naast het bed.

Meer weten over (brand)veiligheid in huis?

Kijk op woongemakiskinderspel.nl.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box