Instructiefilm ‘Van brandmelding tot ontruiming’ in première

13 september 2023
Door regio: Zaanstreek-Waterland

Gistermiddag ging de instructiefilm ‘Van brandmelding tot ontruiming’ in première bij Evean, locatie Oostergouw in Zaandam. Bhv-ers van deze locatie en brandweermensen van Brandweer Zaanstreek-Waterland speelden mee in de film en waren daarbij aanwezig.

Doel van de film is dat brandweer en bhv-teams in zorginstellingen optimaal met elkaar samenwerken bij een brandmelding om schade te beperken. De korte film die verschillende partijen, waaronder Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland (VrZW) ontwikkelden, is nu voor iedereen beschikbaar.

Optimaal teamwork

Bij oefeningen en incidenten bleek regelmatig dat bhv-teams van zorginstellingen en de brandweer soms moeizaam communiceren. Wat is er aan de hand, waar is de brand precies? En wie is precies waarvoor verantwoordelijk? Als partijen niet weten wat ze van elkaar kunnen verwachten, kan dat leiden tot onnodige vertraging van de aanpak van de brandmelding.

VrZW en zorginstellingen Evean en Zorgcirkel namen daarom het initiatief voor het ontwikkelen van een instructiefilm van ongeveer 5 minuten. Bhv’ers van Evean speelden mee.

Unieke samenwerking

Bijzonder is dat veel partijen betrokken waren bij inhoud en tot standkoming van de film. Het Nederlands Instituut Bedrijfshulpverlening (NIBHV) was betrokken bij het script en neemt de film mee in het lesmateriaal. Ook Brandweer Nederland en de ‘De Zorg Brandveilig’ staan achter het initiatief en het resultaat.

De film is primair bedoeld voor bhv’ers van zorginstellingen, maar is ook relevant voor bhv-teams in ziekenhuizen, wonen met 24-uurs zorg en instellingen zoals hospices. Voor meer inzicht en begrip van bhv-processen, is de film ook relevant voor brandweermensen.

Bekijken

De film duurt ruim 5 minuten, is rechtenvrij te gebruiken bij trainingen en beschikbaar via ons YouTube-kanaal (@CommunicatieVrZW).

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box