Honderden meldingen van stormschades

23 februari 2022
Door regio: Twente

De stormen Dudley, Eunice en Franklin die de afgelopen dagen over Nederland raasden, hebben ook in Twente voor veel overlast gezorgd. Brandweer Twente moest 594 keer in actie komen. Bij de meeste incidenten ging het om omgewaaide bomen en afgebroken takken op openbare wegen. Verder kwamen er meerdere meldingen binnen van stormschades zoals afgewaaide daken, dakpannen, gevelbekleding maar ook verkeersongevallen. Bij geen van de meldingen vielen slachtoffers. Het was druk maar beheersbaar.

Alle kazernes ingezet na stormschades

Vanaf ongeveer 13.00 uur vrijdagmiddag ontving de brandweer de eerste meldingen van stormschade. Vanaf 15.30 uur ontstond er een eerste piek in het aantal meldingen. Tussen 18.00 uur en 20.00 uur kwamen de meeste meldingen binnen. Vanaf dat moment werden alle 29 kazernes in Twente ingezet. In totaal zijn we met 35 voertuigen en ruim 200 mensen de straat op geweest om incidenten af te handelen.

Aantal bijzondere incidenten

De meeste incidenten betroffen omgewaaide bomen en losgeraakte takken, die de openbare wegen blokkeerden. Verder waren er opvallend veel meldingen van schades aan gebouwen (afgewaaide daken, dakpannen, gevelbekleding) en bomen op voertuigen. Een aantal incidenten zijn bijzonder. Het duikteam werd in Almelo ingezet vanwege een dier te water. In Nijverdal is een woning onbewoonbaar verklaard vanwege de schade. In Almelo en Goor was het noodzakelijk om enkele wegen af te zetten vanwege onveilige situaties door schade aan panden. De N742 tussen Delden en Borne werd afgesloten vanwege gevaarlijke situaties door bomen die over de weg vielen of dreigden te vallen.

Foto: Raymond Hofste.

Samenwerking hulpdiensten

Tussen de verschillende hulpdiensten is er intensief samengewerkt om de incidenten goed af te kunnen handelen. Ook gemeenten hebben hier een bijdrage aan geleverd door middel van bomenploegen en afzettingen.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box