Hoe (brand)veilig is de woning van Erica van Lente?

29 oktober 2021
Door regio: IJsselland

In het kader van de Brandpreventieweken waren we welkom bij Erica van Lente, burgemeester van Dalfsen en portefeuillehouder Veilig Leven. Jan Wittenberg, coördinator Brandveilig Leven, deed een woningcheck op het gebied van brandveiligheid. Hangen er rookmelders in de woning? Doen ze het ook? En zijn alle vluchtwegen vrij?

 

Geslaagd voor de woningcheck!

Jan heeft de hele woning gecheckt op brandveiligheid en Erica van Lente is zeker geslaagd! Er hangen werkende rookmelders, de vluchtwegen zijn vrij en er ligt niks op de trap. Ook de draaiknopcilinder op de deur geeft een stukje rust. Als tip gaf Jan mee om de rookmelders elke maand even te testen (als ook de sirenes weer worden getest) en zo nu en dan schoon te maken met een stofzuiger om loze meldingen te voorkomen.

Rookmelders zijn verplicht vanaf juli 2022

Vanaf juli 2022 is een rookmelder op elke verdieping van je woning wettelijk verplicht. Deze verplichting houdt in dat op iedere verdieping waar zich een verblijfsruimte of afgesloten ruimte bevindt, minstens één rookmelder in de vluchtweg geplaatst moet worden. Dit is meestal in de gang of overloop die leidt naar de voor- of achterdeur.

Rookmelders zijn van levensbelang

Brand in huis, je moet er niet aan denken. Heb jij werkende rookmelders? En weet jij hoeveel rookmelders er in jouw huis nodig zijn? Vul de Rookmelderwijzer in en kom erachter hoeveel rookmelders jij voor jouw woonsituatie nodig hebt.

Vluchtwegen

Bij brand heb je maar weinig tijd om veilig te kunnen vluchten. Weet iedereen via welke route je het snelst buiten staat? En is de vluchtweg vrij van wasgoed, speelgoed of andere obstakels? Onze tip is om je vluchtplan te oefenen. Laat kinderen ook oefenen en spreek als ouders onderling af wie welk kind in veiligheid brengt bij brand. Kinderen hebben namelijk  de automatische reactie om zich te verstoppen bij hectiek, dus ook bij brand. Meer informatie over het vluchtplan vind je op de website van de brandweer.

Meer weten?

Wil je meer weten over het belang van rookmelders, waar je ze op moet hangen of wat goede rookmelders zijn? Klik dan hier. Onthoud vooral dat je uit de rook moet blijven in geval van brand. Heb je andere vragen over (brand)veiligheid in en om je huis? Stuur ons dan een WhatsApp via 06-25145093.

 

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box