“Help hulpverleners om levens te redden!’

01 september 2022
Door regio: IJsselland

Vanaf 1 juli zijn rookmelders op iedere verdieping van een woning verplicht. “Gelukkig is het plaatsen tegenwoordig zo gedaan. Heb je het altijd uitgesteld? Plaats ze dan nu. Voor jezelf, je gezin, de mensen om je heen, maar ook voor onze hulpverleners!”, vertelt Arjan Mengerink, directeur van Veiligheidsregio IJsselland en commandant brandweer.

“Als veiligheidsregio doen we onze stinkende best om onze brandweer goed te trainen. We zorgen voor goed materiaal, opgeleide vakmensen en we vertellen over de risico’s. Kortom, we doen er alles aan om levens te redden en schade te beperken. Dankzij de rookmelderplicht helpen alle inwoners ons hierbij. Samen zijn we sterker!

Snelheid van brand

Brand- en rookontwikkeling gaat enorm snel. Binnen een paar minuten kunnen er al flinke vlammen zijn. Dit kan ontstaan door roken in bed, koken en het niet onderhouden van de cv-installatie. Ook is het mogelijk dat plotseling een oververhitte laptop of andere elektrische apparaten zoals telefoonopladers, fietsaccu’s of wasdrogers vlam vatten. Als je slaapt ruik je niks, dus ook geen rook. Een rookmelder geeft je op tijd een waarschuwing zodat je nog genoeg tijd hebt om te vluchten. Daarom zijn rookmelders op elke verdieping zo belangrijk. Brand kan werkelijk iedereen overkomen.

“Risico’s beperken en snel signaleren geeft de meeste winst! Dit is relatief eenvoudig en je geeft ons ‘de professionals’ de kans om snel uit te rukken en ter plaatse te zijn. Met rookmelders vergroot je deze kans. Als een inwoner door een rookmelder een minuut eerder veilig uit de woning is, redden we levens en blijft de schade beperkt.”, aldus Arjan Mengerink.

Wat vinden we van ‘de verplichting’?

“Ik vind het heel goed dat rookmelders nu verplicht zijn. Het benadrukt toch maar weer dat de overheid het belang ervan ziet. Of de verplichting er daadwerkelijk voor zorgt dat mensen een rookmelder plaatsen op iedere verdieping, blijft de vraag. Inwoners moeten deze verantwoordelijkheid zelf nemen. Wellicht dat de verzekeringsmaatschappijen in de toekomst een belangrijkere rol in gaan spelen.”, vertelt Arjan.

Uit onderzoek blijkt dat 75% van de huiseigenaren al rookmelders heeft. En tegenwoordig is het ophangen van een rookmelder zo gedaan. Rookmelders kun je nu zelfs plakken. Wil je weten waar jij het beste rookmelders kunt opplakken? Check dan rookmelders.nl. Koop ze online of in de winkel en plak ze op. Zo help jij de hulpverleners, maar vooral een veilige omgeving voor jou en de ander.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box