Halve finale Jeugdbrandweerwedstrijden

21 juni 2023
Door regio: Zaanstreek-Waterland

36 ploegen van jeugdbrandweerkorpsen door het hele land vonden afgelopen zaterdag hun weg naar Zaanstad. Het was namelijk de beurt aan Jeugdbrandweer Zaanstad om de jeugdwedstrijden te organiseren. Na een warme en uitdagende dag gingen de korpsen van Den Bommel, Zwolle en Ede met de eerste prijs ervandoor.

Drukke voorbereiding

Er werden drie banen voorbereid: een lage druk juniorenbaan (vanaf 11 tot en met 15 jaar), een lage druk aspirantenbaan (vanaf 15 tot en met 18 jaar) en een hoge druk aspirantenbaan (vanaf 15 tot en met 18 jaar). Bij elke baan hoort een eigen scenario. De deelnemende korpsen weten van tevoren uiteraard niet welk scenario zij gaan spelen.

“Het is echt een hele organisatie. We organiseren de verzamellocaties, incidentlocaties, scenario’s, tegenspel, ensceneringsmiddelen, aanwezige EHBO en ga zo maar door. Op de dag zelf helpen de jeugdleden bijvoorbeeld met het regelen van het verkeer en het verkoop van eten en drinken” laat jeugdleider Nico Engelhart weten.

Terugblik wedstrijddag

De dag begon al vroeg. Vanaf 08:00 meldden de eerste jeugdbrandweerkorpsen zich bij brandweerpost Houtveldweg of brandweerpost Zaandijk. Vanaf deze verzamellocaties vertrokken de korpsen om het desbetreffende scenario te spellen. Het niveau is hoog. “Sommige jeugdleden gooien nu al beter de slangen uit dan de volwassen brandweer” hoor je iemand uit het publiek zeggen.

Om even voor 13:00 werden de wedstrijden stilgelegd. Het was afgelopen zaterdag namelijk ook de Nationale Brandweerherdenking. Daarom wordt om 13:00 het water-ereteken gemaakt. Met dit teken herdenken we alle brandweermannen en -vrouwen die zijn omgekomen tijdens hun werk voor de brandweer. Een belangrijk moment om bij stil te staan.

Al met al wordt er teruggekeken op een geslaagde dag. “Het is allemaal goed verlopen. We hebben veel complimenten gekregen voor de organisatie. De ploegen waren vooral enthousiast dat ze bij de objecten op het Prins Bernhardplein met echt water naar binnen mochten. Dat mag namelijk bij de meeste objecten niet” laat Nico weten. Jeugdleider Jacco Smit vult aan: “Het was leuk. Heel leuk. We zijn druk bezig geweest. We moesten hier en daar wat improviseren, maar het is allemaal helemaal goed gekomen. In 2033 zijn we weer aan de beurt!”

Prijsuitreiking

Het was erg druk op de prijsuitreiking. Vermoedelijk was er zo’n 500 man aanwezig. Frank Kuntz (afdelingshoofd brandweerzorg) begeleidde de prijsuitreiking en liet de spanning flink oplopen. De spanning was van alle jeugdige gezichten af te lezen. Na het bekendmaken van de winnaars volgde dan ook een grote ontlading. Veel blijdschap bij de winnaars, maar ook grote teleurstelling bij de korpsen die niet door zijn.

De beste vijf korpsen van iedere baan hebben zich gekwalificeerd voor de landelijke finales op zaterdag 30 september en zaterdag 7 oktober. De complete wedstrijduitslagen vind je hier.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box