Grotere kans op natuurbrand: wees extra alert!

22 april 2022
Door regio: Fryslan

Op dit moment is er in Fryslân een extra groot risico op natuurbrand. Daarom wordt iedereen in Fryslân gevraagd om extra alert te zijn op het voorkomen van natuurbrand en een brand direct te melden.

Hoe voorkom je of beperk je de kans op een natuurbrand?

Bijna alle natuurbranden ontstaan door menselijk gedrag. Eén nonchalant weggegooide sigarettenpeuk of stuk glas kan al de oorzaak zijn van een brand die een enorm natuurgebied verwoest. Zo kun je de kans op een natuurbrand verkleinen:

  • Rook liever niet in een natuurgebied. Doe je het toch, maak je sigaret dan zorgvuldig uit voordat je hem weggooit. Let op of er misschien een rookverbod geldt.
  • Gooi afval in de afvalbak. Als dat niet kan, neem het afval mee en gooi het thuis weg. Een stukje glas waar de zon op schijnt kan namelijk brand veroorzaken!
  • Houd je aan de regelgeving open vuur in de natuur. Ook als je gaat barbecueën, een kampvuur maakt of de vuurkorf aansteekt.
  • Let op waar je je auto parkeert. De katalysator, die vaak aan de onderkant zit, wordt erg heet. Als je de auto in droog, hoog gras wegzet, kan dat daardoor in brand vliegen. Parkeer niet op bospaden; brandweervoertuigen moeten altijd vrij baan hebben.

Actuele natuurbrandrisico

Op www.natuurbrandrisico.nl wordt het actuele natuurbrandrisico in Nederland per veiligheidsregio weergegeven. Het risico wordt daarbij in twee ‘fasen’ weergegeven: een fase waarin sprake is van regulier risico en een fase waarin iedereen wordt gevraagd om extra alert te zijn. De meetstations meten o.a. de wind, temperatuur, droogte en luchtvochtigheid. In combinatie met bijvoorbeeld de meteogegevens van KNMI en buienradar, informatie van natuurbeheerders en brandweerdeskundigen uit het veld en eigen waarneming wordt de fase voor natuurbrandrisico in een veiligheidsregio bepaald.

Meer weten?

Kijk dan op de website van Veiligheidsregio Fryslân.

natuurbrand die geblust wordt door brandweer

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box