Grote brand in portiekwoning in Amsterdam-Zuid

14 februari 2024
Door regio: Amsterdam-Amstelland

Op woensdagochtend woedt een brand in een portiekwoning op de Derde Schinkelstraat in Amsterdam-Zuid. In verband met de enorme rookontwikkeling, die zich onder meer in de omliggende woningen en over de straat verspreidde, schaalde de brandweer al in een vroeg stadium op naar grote brand. Zeven personen zijn nagekeken door het ambulancepersoneel, waarvan er vier personen naar het ziekenhuis zijn vervoerd. Een kat is helaas overleden.

De brandweer ontvangt op woensdagochtend om half negen een melding van een brand in een portiekwoning op de Derde Schinkelstraat in Amsterdam-Zuid. De brand is op de begane grond ontstaan en verspreidde zich snel naar boven. Door de brand was het trapportaal niet bruikbaar en zaten de bewoners ingesloten. De brandweer heeft op de begane grond twee bewoners naar buiten begeleid. Op de derde verdieping zijn twee bewoners naar de voorkant van het pand gebracht, met behulp van een combi-tox. Een combi-tox is een extra ademluchtmasker op de ademluchtfles van de hulpverlener. Zo ademt het slachtoffer schone lucht in tijdens het verplaatsen van de bewoners. Via het Franse balkon heeft de brandweer deze bewoners met de ladderwagen in veiligheid kunnen brengen. Een persoon heeft zelfstandig, via het Franse balkon, het pand verlaten.

De woningen naast het pand zijn door de brandweer ontruimd. Het ambulancepersoneel heeft zeven personen nagekeken in verband met rookinhalatie. Uiteindelijk zijn vier personen naar het ziekenhuis vervoerd, omdat deze personen teveel rook hadden ingeademd. Om 9.10 uur is het sein brand meester gegeven.

Het pand is op dit moment niet bewoonbaar; in de woning heeft aanzienlijke brand-, rook- en waterschade. De bewoners worden ondersteund door Stichting Salvage. De bewoners van de omliggende panden kunnen weer terug naar hun woning.

De oorzaak van de brand is niet bekend.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box