Grote brand in natuurgebied bij Hoge Hexel

12 augustus 2022
Door regio: Twente

Bij een brand in natuurgebied het Wierdense Veld is vanochtend een gebied ter grootte van ongeveer een halve hectare in de as gelegd. Door de droogte en de moeilijke begaanbaarheid van het gebied werd opgeschaald naar zeer grote brand. Een peloton met ondersteuning van de Handcrew Overijssel en Drone Argus zijn ingezet. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Vrijdagochtend 12 augustus kreeg de meldkamer rond 4.00 uur een melding van een brandgerucht in de buurt van de Heerdinksschotweg. Bij aankomst van de eerste tankautospuit werd een oranje gloed waargenomen in het veen van natuurgebied het Wierdense Veld. De locatie van de brand was met brandweervoertuigen niet te bereiken. De eerste eenheden zijn te voet met waterslangen het veengebied ingetrokken om de brand te blussen.

Er is opgeschaald naar zeer grote brand in verband met de droogte in de natuur en de noodzaak van bluswater. Na een effectieve eerste blussing is ook de Handcrew Overijssel ingezet. Dit team is gespecialiseerd in natuurbrandbestrijding. De Handcrew gaat ook te voet het veld in om met rugzakken met water en speciaal gereedschap de hotspots en vuur dat mogelijk onder de grond zit te blussen. Drone Argus heeft geholpen om van bovenaf een goed beeld van de brand te krijgen. Zo werd het mogelijk om gerichter te blussen.

Bij de brand zijn geen gewonden gevallen. In totaal is 0,6 hectare natuur verbrand. Door snelle opschaling is voorkomen dat het veengebied van in totaal 600 hectare meer schade opliep.

Vanuit diverse kazernes uit Twente zijn zowel blusvoertuigen, tankwagens met water en ondersteunende voertuigen ingezet.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box