GRIP 1 naar aanleiding explosie Haarlemmerweg

06 november 2023
Door regio: Amsterdam-Amstelland

Op maandag 6 november heeft er bij werkzaamheden aan de meterkast in een appartementencomplex een explosie plaatsgevonden. Deze explosie vond plaats in de parkeergarage van het complex Peper aan de Haarlemmerweg in Amsterdam West, hierbij zijn twee monteurs gewond geraakt. Naar aanleiding van dit incident is opgeschaald naar een GRIP 1 situatie.

Bij werkzaamheden in de meterkast in gebouw Peper op de Haarlemmerweg in Amsterdam West heeft er een explosie plaatsgevonden. Door de explosie is er een steekvlam ontstaan waardoor de twee monteurs die in de meterkast aan het werk waren gewond zijn geraakt. Allebei zijn ze met brandwonden naar het ziekenhuis vervoerd. De explosie heeft voor flink wat schade gezorgd. Zo is er een muur omgevallen, de liftdeuren zijn ontzet en is er verder nog glaswerk gebroken. Het gebouw heeft geen schade aan de constructie opgelopen door de explosie.

De brandweer is opgeroepen en bij binnenkomst in de parkeergarage gaven de meters die gevaarlijke stoffen detecteren aan dat de situatie onveilig was. De concentratie bleek zo hoog dat deze niet volledig gemeten kon worden. Aan de hand hiervan is besloten op te schalen naar een GRIP 1 situatie omdat de bovenliggende woningen van alle flats toegang hebben tot de parkeergarage. In eerste instantie werd de bewoners de toegang tot het gebouw tijdelijk ontzegd, maar naar verloop van tijd werd dit vrij snel teruggedraaid. De parkeergarage bleef wel enkele uren afgesloten voor de bewoners.

Uiteindelijk heeft de brandweer de locatie geventileerd waardoor de concentratie gevaarlijke stoffen dusdanig gedaald is dat er geen gevaar meer bestond. Wel wordt de exacte oorzaak nog verder onderzocht. De bewoners hebben geen gevaar gelopen.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box