Gratis woningcheck en rookmelder voor inwoners van Drechterland

14 oktober 2021
Door regio: Noord-Holland Noord

Burgemeester Michiel Pijl heeft zijn woning in de gemeente Drechterland laten checken op brandveiligheid, ter lancering van de nieuwe ‘Woongemak is Kinderspel’ campagne. Deze campagne is een samenwerking tussen de brandweer, het Rode Kruis, GGD Hollands Noorden, Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en de gemeente Drechterland. Gezamenlijk helpen zij inwoners veiliger te wonen door het risico op woningbranden en valongelukken in huis te verkleinen.

Woningcheck én gratis rookmelder

Inwoners van gemeente Drechterland kunnen zich inschrijven voor een gratis woningcheck door de brandweer of het Rode Kruis via gratiswoningcheck.nl. Een expert bekijkt samen met de bewoner de woning en geeft tips over eenvoudige aanpassingen om de kans op brand of een ander ongeluk te verkleinen. De woningchecker kan doorverwijzen naar instanties die kunnen helpen bij het uitvoeren van eventueel benodigde aanpassingen. En extra handig: inwoners die nog geen rookmelder hebben, krijgen er eentje gratis bij.

Inwoners kunnen ook zelf een woningcheck doen om zicht te krijgen op wat ze in huis veiliger kunnen maken. Op woongemakiskinderspel.nl staat een korte quiz én een handige checklist waarmee inwoners zelf hun huis kunnen nalopen. Kleine aanpassingen kunnen het verschil maken in bijvoorbeeld de gang, woonkamer, keuken of badkamer. Instructiefilmpjes en illustraties laten precies zien hoe inwoners dit kunnen aanpakken. Op de website staan ook instanties uit de buurt die de inwoners hiermee kunnen helpen.

Leed door woningbranden voorkomen

Burgemeester Michiel Pijl: “Woningbranden veroorzaken leed en schade. Met wat kleine aanpassingen zoals rookmelders, goede verlichting en antislipmateriaal kan veel leed voorkomen worden. Ik heb zelf ook een gratis woningcheck laten doen door een expert van de brandweer. Het is toch fijn om te weten dat alle rookmelders goed werken en je in principe goed bent voorbereid als er een keer brand uitbreekt in huis.”

Maartje Verkerk, plaatsvervangend teamcommandant brandweerzorg West-Friesland, was blij met de woningcheck bij de burgemeester: “Een veilig huis is voor iedereen belangrijk: van jonge burgemeesters tot oudere inwoners. Als brandweer staan we klaar om alle inwoners te voorzien van advies over de veiligheid in hun huis. We hopen dat de woningcheck bij burgemeester Pijl de eerste van vele woningchecks in Drechterland zal zijn.”

Brandweer doet een woningcheck bij burgemeester Drechterland

Burgemeester Michiel Pijl en Maartje Verkerk; plaatsvervangend teamcommandant brandweerzorg West-Friesland

Over Woongemak is Kinderspel

Het project Woongemak is Kinderspel is een gezamenlijk project van de brandweer, het Rode Kruis, GGD Hollands Noorden, Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en de gemeente Drechterland, om inwoners te helpen hun woning veiliger te maken. Via woningchecks en een communicatiecampagne krijgen inwoners concrete tips en instructies waarmee ze op een snelle en makkelijke manier hun woning een stukje veiliger kunnen maken.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box