Gaslekkage terrein Zuiderzeeweg

24 maart 2023
Door regio: Amsterdam-Amstelland

Vrijdagochtend 24 maart is de brandweer omstreeks 10:50 uur gealarmeerd vanwege een gaslekkage op het terrein aan de Zuiderzeeweg in Amsterdam-Oost. Het bleek te gaan om een lek die ontstaan was tijdens graafwerkzaamheden. Er was sprake van een aanzienlijke uitstroom van gas. Gelet op het eventuele risico voor de bewoners van de naastgelegen woongebouwen, de noodzakelijke ontruiming en de eventuele opvang van deze bewoners, is er direct opgeschaald naar grootschalige hulpverlening.

Meerdere autospuiten en hulpverleningsvoertuigen van de brandweer en collega’s van de politie en ambulancedienst zijn ter plaatse gekomen om hulp te verlenen. Die hulp bestond uit het ontruimen van de woongebouwen en het verrichten van metingen in de omgeving. Ook werden er ondertussen voorbereidingen getroffen voor het geval van een eventuele escalatie, mocht het gas tot ontbranding komen. Dat gebeurde niet. Netbeheerder Liander heeft het lek geïsoleerd, waardoor de uitstroom na ongeveer een half uur stopte. De brandweer heeft vervolgens gecontroleerd of het gevaar volledig geweken was door metingen te verrichten. Iets na het middaguur konden alle bewoners weer retour naar hun woningen.

Er zijn geen slachtoffers gevallen. Het verkeer en het openbare vervoer in de directe omgeving van het incident heeft te maken gehad met stremmingen. Ruim honderd bewoners hebben iets meer dan een uur het terrein en hun woningen moeten verlaten. Ook in de loop van de dag zullen de bewoners nog hinder ondervinden van het incident. Meerdere woongebouwen in het gebied rondom de Zuiderzeeweg zitten momenteel zonder gas. Liander werkt hard aan het herstel van de leiding, om zodoende de gastoevoer weer te kunnen hervatten. De verwachting is nu dat het in de avond hersteld zal zijn, maar dat is nog niet zeker. De bewoners worden via hun woningbouwvereniging en netbeheerder Liander op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box