Friese sporters naar WPFG

27 juli 2022
Door regio: Fryslan

‘Dit is zo uniek, wij zijn erbij’. Ze zijn met z’n zestienen, wonen verspreid over heel Nederland en werken bij brandweer, politie of marechaussee. Van 22 tot en met 31 juli 2022 vormen ze één team. Een ijshockeyteam, om precies te zijn. Het team – met daarin ook vier collega’s van Brandweer Fryslân – doet mee aan de World Police & Fire Games (WPFG) in Rotterdam. Heine Veenhouwer en Dominique van der Vegt initieerden de deelname.

63 verschillende sporten, ruim 10.000 politiemensen, brandweerlieden, douane- en gevangenismedewerkers uit 70 verschillende landen. En dat allemaal in 1 evenement. Als Heine Veenhouwer in 2019 hoort dat de World Police & Fire Games in 2020 naar Nederland komen, trekt hij Dominique van der Vegt aan de mouw. De twee zijn collega’s bij de dagdienst in Leeuwarden én enthousiaste ijshockeyers; Heine beoefent de sport al 42 jaar, Dominique 40 jaar. Al snel ontstaat het idee om een ijshockeyteam samen te stellen. ‘De WPFG zijn zo leuk en uniek, daar willen we bij zijn!’, zegt Heine.

portret ijshockeyers uit Fryslân

Allerlei niveaus

De editie van 2020 kon vanwege corona niet doorgaan en is daarom verplaatst naar 2022. ‘We hebben een team samengesteld met ijshockeyers uit het hele land en van allerlei niveaus’, vertelt Dominique. Naast henzelf heeft het team nog twee leden van Brandweer Fryslân: Lars Scheenstra (clusterhoofd Noord) en Theo van der Duin (medewerker Risicobeheersing Zuid). Behalve dit team is er overigens nóg een Nederlands ijshockeyteam. Dat bestaat vooral uit mensen van politie en marechaussee.

Mooie strijd

Dominique, Heine en hun teamgenoten laten shirts maken en trainen in aanloop naar de WPFG drie keer. ‘De meesten kennen elkaar niet en hebben, buiten die paar trainingen om, nog nooit met elkaar gespeeld. Dus hoe we als team gaan presteren… geen idee!’, zegt Heine. Dominique vult aan: ‘We doen mee voor de mooie ervaring, maar geven ons natuurlijk niet zomaar gewonnen. Zodra we op het ijs staan, maken we er een mooie strijd van. Wie weet waar we eindigen.’

Meer hulp uit Fryslân

Ook Hilbrand Veenje sport mee voor Fryslân in Rotterdam. Hij stapt op de fiets en zal meedoen met het onderdeel wielrennen.

Naast atleten levert Brandweer Fryslân ook vrijwilligers voor het evenement.

 

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box