Eerste steen brandweerkazerne Almelo

06 april 2022
Door regio: Twente

Op vrijdag 8 april leggen Stephan Wevers, commandant Brandweer Twente en Arjen Gerritsen, burgemeester van Almelo, om 16.00 uur de eerste steen in de nieuwe brandweerkazerne aan de Brugstraat 6 in Almelo.

De brandweer van Almelo is sinds februari vorig jaar tijdelijk gehuisvest in het voormalige Menzis-gebouw aan de Brugstraat. Van daar verzorgt het de uitruk. De kazerne aan de Brugstraat 6 is na de zomer vorig jaar gesloopt. In het najaar is een start gemaakt met de bouw van de nieuwe kazerne op dezelfde plek. De oude kazerne dateerde uit 1975 en voldeed niet meer aan de huidige wettelijke eisen.

Functioneel gebouw

De nieuwe kazerne is zo ontworpen en ingedeeld dat de ruimtes maximaal benut worden, flexibel en praktisch. De kazerne wordt volledig ingericht op 24-uursgebruik door de 24 beroeps en 55 vrijwilligers. Bouwcombinatie Noabers bouwt het nieuwe pand, dat ook plek biedt voor de duikers en de jeugdbrandweer. De oude markante slangentoren is niet gesloopt. Deze krijgt een opknapbeurt en wordt daarna gebruikt voor brandweeroefeningen. Het kunstwerk Prometheus van Janny Brugman krijgt opnieuw een plek aan de kazerne en wel aan de slangentoren. Ook de glijpaal uit de oude kazerne is bewaard gebleven en in de nieuwe weer gebruikt. “De kazerne krijgt een prachtige uitstraling, stoer en krachtig. Een tweede huis voor onze brandweermensen die dag en nacht klaarstaan voor de inwoners van Almelo”, aldus brandweercommandant Stephan Wevers.

Tekst gaat verder onder de foto.

 

Eerste steen

Het leggen van de eerst steen is een markant moment in het bouwproces. De symbolische eerstesteenlegging vindt plaats op vrijdag 8 april om 16.00 uur door commandant Stephan Wevers en burgemeester Arjen Gerritsen. In november 2022 vindt de verhuizing naar het nieuwe pand plaats.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box