Brandweerkrant – Eerste ervaringen met nieuwe ademluchtsets

14 december 2021
Door regio: Brabant-Noord

Alle brandweermensen van Brandweer Brabant-Noord krijgen compleet nieuwe ademluchtsets, inclusief nieuwe brandweerhelmen. De aanbestedingsfase is doorlopen en in september zijn de eerste ademluchtsets in gebruik genomen.

Beroepsbrandweerman Bas van de Beek: ‘De eerste ervaringen zijn naar tevredenheid. Het toestel is minder zwaar en makkelijker schoon te maken. Ook is de helm een stuk lichter en de nekflap kun je binnen een minuut zelf vervangen. Daarnaast kun je voor een betere pasvorm het masker op maat maken met bandjes.’

Duurzaam

Pieter Verlijsdonk, projectleider van Brandweer Brabant-Noord: ‘We zijn de eerste regio die met deze nieuwe ademluchtsets gaan werken. Alles is uitvoerig getest op gebruiksvriendelijkheid, onderhoudsvriendelijkheid en prijs. We werken met één leverancier en dat maakt dit project uniek. We zijn verheugd om de relatie voor de komende tien jaar met de leverancier voort te zetten. Tussentijds organiseren we evaluatiemomenten. Een langlopende samenwerking draagt bij aan een duurzaam gebruik van nieuw materieel.’

Introductieprogramma

Tom Siebers, postcommandant Grave: ‘We krijgen veel ondersteuning en persoonlijke begeleiding bij het in gebruik nemen van de nieuwe ademluchtsets. Denk daarbij aan: hoe gebruik je de set comfortabel en veilig? En wat moet je niet of juist wel doen om gebruiksschade te beperken.’ Er is in samenwerking met de leverancier een uitgebreid introductieprogramma tot stand gekomen. Van een e-learning, introductieavonden tot het aanstellen van een ambassadeur per post. ‘Een goed introductieprogramma is essentieel in de implementatiefase’, stelt Pieter Verlijsdonk.

Aandacht

Dit programma wordt volgens Marc Driessen, coördinator Incidentbestrijding, als zeer positief ervaren: ‘De introductieavonden vinden in kleine groepjes van acht mensen plaats, zodat iedereen de volle aandacht krijgt. De leverancier geeft uitleg over de sets en meet ze daarna meteen bij iedereen aan. De postambassadeur ondersteunt, is het eerste aanspreekpunt bij gebruiksvragen en meet de sets aan bij nieuwe manschappen.’ Voor de implementatiefase is een traject uitgezet dat loopt tot en met mei 2022.

Nieuwe ademluchtsets Brandweer Brabant-Noord

Bron: Brandweerkrant, nummer 40, december 2021. Bekijk deze editie van de brandweerkrant. 

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box