Nieuwe duikapparatuur en waterongevallenwagens voor brandweer

23 februari 2023
Door regio: IJsselland

De brandweerposten in Deventer en Zwolle hebben nieuwe duikapparatuur en waterongevallenwagens (wo’s). Woensdag 22 februari droeg teamleider Brandweerzorg Dirk Jan Pullen de ‘sleutels’ officieel over aan de duikinstructeurs: “Ik kijk terug op een mooi aanbestedingsproces waar onze duikers invloed hebben gehad op dit mooie duiksysteem.”

Dirk Jan vervolgt: “Het systeem waarmee de duikers van Deventer en Zwolle gaan duiken, is een product van jaren innoveren. Ooit werd in Deventer de eerste stap gezet om te gaan werken met luchtvoorziening vanaf de waterkant. Alle ervaring van de afgelopen jaren hebben we gebundeld en als basis genomen voor het systeem wat we nu gaan gebruiken.” Afgelopen periode oefenden en trainden de brandweercollega’s al volop met de nieuwe apparatuur in het zwembad, de duiktank en in de duiktoren. De eerste reacties zijn erg positief.

Innovatieve features
Naast de eisen vanuit de wet, is er gekeken naar toekomstbestendigheid. De nieuwe duikapparatuur van SeaScape Subsea heeft daarom een aantal innovatieve eigenschappen. Zo kan er op de kant via een camera onder water meegekeken worden met de duiker. De video- en communicatiesystemen zitten in koffers waardoor deze makkelijker uitwisselbaar zijn. En magneetcontacten in plaats van stekkers laden de systemen op. Ook de waterongevallenwagens zijn voorzien van nieuwe snufjes. Hoewel het om een landelijke aanbesteding ging, heeft de leverancier (Visser) speciaal voor een speciaal ontwikkeld om de duikapparatuur ergonomisch en arbotechnisch verantwoord in- en uit te kunnen laden.

Uitwisselbaar
Voorheen maakten de brandweerposten in Deventer en Zwolle gebruik van verschillende duikapparatuur. Dat is nu gelijkgetrokken waardoor alles voor beide posten hetzelfde is. Dat is een groot voordeel, want hierdoor is niet alleen het materieel uitwisselbaar. Ook collega’s kunnen gemakkelijk voor beide posten duiktaken uitvoeren.

Duikteams IJsselland
Binnen Veiligheidsregio IJsselland beschikken we over twee duikteams: in Deventer en Zwolle-Noord. Naast onze eigen teams maken we, afhankelijk van de locatie, ook gebruik van duikteams uit andere regio’s.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box