Distributiecentrum Picnic in Almelo volledig door brand verwoest

11 juli 2022
Door regio: Twente

Op zondagavond 10 juli heeft een zeer grote brand het distributiecentrum van Picnic aan de Zeearend in Almelo volledig verwoest. Bij de brand kwam veel rook vrij, omwonenden is verzocht ramen en deuren te sluiten. Er zijn geen gewonden gevallen en de oorzaak van de brand is vooralsnog onbekend.

Zeer grote brand

Rond 23.00 uur kwamen bij de meldkamer brandweer meerdere meldingen binnen van een uitslaande brand in het distributiecentrum van Picnic. Ten tijde van het uitbreken van de brand waren geen mensen in het pand aanwezig. De brandweer heeft direct opgeschaald naar zeer grote brand en is met groot materieel uitgerukt. Bij aankomst was er al sprake van een uitslaande brand. De brandweer heeft ingezet om uitbreiding naar naastgelegen panden te voorkomen en dat is gelukt. Het bedrijfspand van Picnic is volledig door de brand verwoest. Rond 01.00 uur is het sein brandmeester gegeven. De brandweer is nog wel enige tijd bezig geweest met nabluswerkzaamheden.

Veel rook

Bij de brand kwam veel rook vrij. Deze trok in eerste instantie omhoog. Nadat het dak was weggebrand en het vuur gericht geblust kon worden, sloeg de rook neer en trok richting woonwijk het Nijrees. Bewoners werd geadviseerd ramen en deuren te sluiten en mechanische ventilatie uit te schakelen. Meetploegen van de brandweer hebben geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen gemeten. Wel zijn in de wijk en de omgeving van de brand roetdeeltjes aangetroffen. Deze kunnen opgeveegd worden en in de afvalbak worden gegooid. Het ziekenhuis ZGT ligt naast het brandadres, maar heeft geen hinder ondervonden van de rook.

Drone en 40 brandweermensen ingezet

Drone Argus heeft boven de brand gevlogen om de brand goed in beeld te kunnen brengen. Ook heeft Argus gevlogen met de snuffelapparatuur om metingen in de rook te verrichten.

In totaal heeft de brandweer 40 brandweermensen uit diverse Twentse kazernes ingezet om de brand te bestrijden. Om over voldoende bluswater te beschikken is water uit de Weezebeek gepompt en via een groot watertransport naar de brand gebracht.

Bij de brand zijn geen gewonden gevallen. De oorzaak van de brand is vooralsnog onbekend. Het team Brandonderzoek van de brandweer gaat onderzoek doen.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box