De brandweer zoekt jou!

10 mei 2023
Door regio: Zuid-Holland Zuid

Maandag 1 mei is het startsein gegeven voor een nieuwe wervingscampagne. De brandweer zoekt nieuwe vrijwilligers voor acht brandweerposten in Zuid-Holland Zuid. Aansluitend vindt het selectieproces plaats. Sinds 2021 organiseert de brandweer in Zuid-Holland Zuid jaarlijks een wervingscampagne. ‘We zijn namelijk voortdurend op zoek naar nieuwe collega’s. Zo kunnen we altijd paraat staan op de momenten dat dit van ons wordt gevraagd. Brandweervrijwilligers leveren een belangrijke bijdrage aan de veiligheid binnen hun gemeente. Ze zijn van onschatbare waarde voor onze organisatie’ vertelt woordvoerder Gerben van den Boom.

Samen

De brandweer zoekt collega’s voor de brandweerposten in Heerjansdam, Klaaswaal, Bleskensgraaf, Goudriaan, Hardinxveld-Giessendam, Papendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Strijen. Tijdens de campagne bundelt de brandweer haar krachten. ‘We plaatsen spandoeken om de zoektocht te markeren. Maar geven geïnteresseerden op sociale media ook een inkijkje middels ervaringsverhalen. Dit doen we samen met de brandweerposten. Iedereen kan daarbij helpen. Want de brandweer is een afspiegeling van de maatschappij. We hopen daarmee op veel reacties’. De voorgaande wervingscampagnes hebben elk meer dan 100 aanmeldingen opgeleverd. Na een zorgvuldig selectietraject zijn inmiddels meerdere opleidingsklassen gestart.

Verwachtingsmanagement

Brandweervrijwilligers zijn geen ‘amateur-brandweerlieden’, ze hebben een verantwoordelijke taak. Het is een breed takenpakket. ‘We vragen veel van onze mensen, maar ze krijgen er ook veel voor terug. Dit vraagt om een uniform selectietraject, waarbij kandidaten weten wat hen te wachten staat’. Zo organiseren we voor kandidaten eerst een regionale informatiebijeenkomst. Aansluitend kijken de kandidaten mee op hun brandweerpost en volgt een selectietestdag op zaterdag 1 juli. ‘Ervaring leert dat met een goede basisconditie en gezond verstand dit traject prima te doorlopen is’. De kandidaten worden getest op uithoudingsvermogen, fysieke gesteldheid en technisch inzicht. Vrijwel alle onderdelen zijn te trainen, zoals de coopertest en de zwemvaardigheid.

Geen verschil

Bij de brandweer in Zuid-Holland Zuid zijn ruim 700 vrijwilligers werkzaam. De opleiding en training is gelijk aan die van de beroepscollega’s. Het enige verschil is dat een vrijwilliger geen dagtaak heeft aan het brandweerwerk. Vrijwilligers ontvangen een vergoeding voor alle werkzaamheden. Meer informatie over het brandweervak en de campagne vind je op: www.gabijdebrandweer.nl.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box