‘De Behapbare Basis’ voor de brandweer

08 december 2021
Door regio: Limburg-Noord

De risico’s in onze regio veranderen. Door de energietransitie, schaalvergroting in het bedrijfsleven en landbouw en ouderen die langer zelfstandig wonen. Dat vraagt om een brandweerorganisatie die voorbereid is op deze veranderingen. Met ‘De Behapbare Basis’ richt Brandweer Limburg-Noord zich op deze ontwikkelingen.

De hoeveelheid en complexiteit van taken van de brandweer is sterk toegenomen. Maar het aantal incidenten waarbij écht ervaring opgedaan kan worden, is beperkt. Het is bijna onmogelijk dat iedere lokale brandweerpost elk incident zelfstandig kan bestrijden en hiervoor beschikt over de benodigde kennis en ervaring. Daarom hebben we in Limburg-Noord samen met de brandweerposten een behapbaar basistakenpakket ontwikkeld: “De behapbare basis”.

Basispost en specialisme

Zo zullen onze brandweerposten incidenten die in Limburg-Noord het meeste voorkomen, zoals een woningbrand of verkeersongeval, vaker oefenen en zo meer routine en ervaring opdoen. Bij een complexer incident blijft de lokale post de eerste eenheid die ter plaatse gaat en de inzet opstart. Een specialistisch team komt bij deze incidenten ondersteunen met extra kennis, vaardigheden en middelen. Denk hierbij aan een duikteam, een specialistisch hulpverleningsteam voor complexe ongevallen met vrachtwagens of een specialistisch brandbestrijdingsteam voor branden die moeilijk veilig bereikbaar zijn.

De specialistische teams worden extra opgeleid en getraind. Ze hebben andere middelen en doen meer praktijkervaring op. De lokale brandweerpost en het specialistisch team lossen samen het incident op. De tijd waarbinnen de brandweer ter plaatse komt blijft hetzelfde.

Animatie over ‘De Behapbare Basis’

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box